NAFTA PREMAŠILA 91 DOLAR: Skok crnog zlata pogurale geopolitičke tenzije i zabrinutost za snabdevanje

E.B.T.

05. 04. 2024. u 18:36

CENA nafte na svetskom tržištu nastavila je rast i dostigla najviše nivoe od oktobra, podstaknuta zaoštravanjem geopolitičkih tenzija i zabrinutošću za snabdevanje. Barel nafte tip brent danas je na berzama premašio 91 dolar. Analitičari prognoziraju da će se taj trend nastaviti.

НАФТА ПРЕМАШИЛА 91 ДОЛАР: Скок црног злата погурале геополитичке тензије и забринутост за снабдевање

Foto: Profimedia/Ilustracija

Svetski stručnjaci navode da je do skoka cene nafte na berzama došlo nakon izveštaja da je Rusija možda privremeno izgubila čak 15 odsto svojih kapaciteta za preradu zbog ukrajinskih napada dronovima, a Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu za udar na njegov konzulat u Damasku. Geopolitičku situaciju komplikuje i vest da su zahladneli odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Izraleu, nakon što su nekoliko godina bili normalizovani. Razlog za promenu stava bio je izraelski udar u kojem je poginulo sedam humanitarnih radnika u Gazi. Osim toga, zemlje izvoznice nafte, članice OPEK plus, ponovo su potvrdile smanjenje proizvodnje crnog zlata na svom poslednjem sastanku ove nedelje.

Britanska agencija "Rojters" prenosi ocene analitičara da će cene nafte i dalje rasti u kratkoročnom periodu, jer pozitivna ekonomska kretanja prati stalna ograničenost snabdevanja i rastući geopolitički rizici.

Sve što se dešava na globalnom tržištu, utiče i na naše, a poskupljenje sirove nafte se ne odražava istog trenutka na cene goriva na pumpama, već odloženo, jer velike kompanije naftu nabavljaju unapred. Osim toga, kako objašnjavaju domaći stručnjaci, tržišta nafte i derivata su dva odvojena tržišta koja mogu imati drugačije trendove. Na cenu goriva na srpskim pumpama direktno utiču berzanske kotacije derivata. Ona se kod nas utvrđuje jednom nedeljno po formuli koja se zasniva na poslednjoj ceni po kojoj se trguje benzinom i dizelom na referentnoj regionalnoj berzi, a uključuje i troškove transporta, kao i kurs dolara prema dinaru. Više od polovine maloprodajne cene goriva čine državne dažbine.

Na na pumpama u Srbiji od danas su cene više za tri dinara. Litar evro-dizela može da košta maksimalno 206, a BMB 95 može da se prodaje najviše za 193 dinara. Ove cene goriva važe do narednog petka u 15.00 časova kada će biti objavljene nove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave