GOSTI VOLE SEOSKI AMBIJENT: Registrovano 763 turistička domaćinstva, za trećinu više nego 2022.

E. Božić Talijan

12. 02. 2024. u 18:49

U Srbiji je evidentirano 763 registrovana seoska turistička domaćinstava, što je prema podacima informacionog sistema e-turista za trećinu više nego 2022. godine. Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže državni sekretar u resornom ministarstvu, Uroš Kandić, ističući da potražnja za ruralnim destinacijama u našoj zemlji kontinuirano raste.

ГОСТИ ВОЛЕ СЕОСКИ АМБИЈЕНТ: Регистровано 763 туристичка домаћинства, за трећину више него 2022.

foto opština mionica

- U prošloj godini, u registrovanim seoskim turističkim gazdinstvima je bilo 155.000 noćenja, što je međugodišnji rast za čak 30 odsto - navodi Kandić. - Zanimljivo je da seoski turizam počinje sve više da privlači i strane goste koji su lane ostvarili 36.000 noćenja, što je rast od čak 66 procenata u odnosu na 2022.

Država prvi put uvodi subvencije za razvoj seoskog turizma. Za ovu namenu će bespovratno dodeliti 150 miliona dinara. Pravo na ovu pomoć imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće evidentirani u informacionom sistemu e-turista. Sredstva su namenjena za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Ovo je propisano Uredbom o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma koju je Vlada Srbije usvojila u četvratak.

- Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije - ističu u Ministarstvu turizma. - Javni poziv za podnošenje zahteva za dobijanje bespovratnih sredstava biće dostupan na sajtu Ministarstva turizma i omladine nakon stupanja na snagu Uredbe, odnosno osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Prema Kandićevim rečima, sredstva koja će država bespovratno dodeliti daće značajan impuls ekspanziji seoskog turizma širom Srbije i stimulisati sve zainteresovane da konkurišu za proširenje smeštajnih kapaciteta i dodatno opremanje objekata. Istovremeno, kako dodaje, cilj je da se kroz ove programe podstakne izlazak iz sive zone.

- Na ovaj korak smo se odlučili zato što seoski turizam ima ogroman neiskorišćeni potencijal, a to se videlo tokom pandemije kada je na brojnim destinacijama došlo do povećanja ponude i tražnje za smeštajnim kapacitetima - naglašava Kandić. - Taj uzlazni trend je sve vreme prisutan.

NAJPOSEĆENIJA MESTA

NAJPOSEĆENIJE destinacije u segmentu seoskog turizma u prošloj godini su bile Mionica, Ivanjica i Stara planina - navodi Uroš Kandić. - U deset najposećenijih spadaju i Boljevac, Užice, Kladovo, Negotin, Kraljevo, Bajina Bašta.

Gostima u Srbiji su najprivlačnije destinacije pored reka ili jezera, koje u ponudi imaju aktivni odmor u prirodi. Sela su popularna zahvaljujući netaknutoj prirodi, tradicionalnom načinu života, kulturi i običajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja