GAS STIŽE SA VIŠE STRANA: Krak ka Severnoj Makedoniji do 2027.

E.Božić Talijan

29. 01. 2024. u 13:32

NAKON izgrađene interkonekcije sa Bugarskom, Srbija nastavlja da radi na gasnom povezivanju sa susedima, najpre sa Severnom Makedonijom i Rumunijom. To će obezbediti veću sigurnost snabdevanja naše zemlje, ali i ojačati tranzitnu poziciju Srbije za dopremanje gasa u istočnu i centralnu Evropu. Osim toga, učiniće našu zemlju atraktivnijom za strana ulaganja.

ГАС СТИЖЕ СА ВИШЕ СТРАНА: Крак ка Северној Македонији до 2027.

JP"Srbijagas"

Kako za "Novosti" kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, projekat izgradnje gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom je trenutno u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije, koju rade konsultanti odabrani od strane Evropske unije. Ovaj gasovod, kako dodaje, treba da bude završen do 2027. godine.

- Njegov kapacitet je milijardu kubnih metara godišnje - navodi ministarka. - Vrednost investicije je 42 miliona evra. I za ovaj projekat očekujemo finansijsku podršku EU, kao što je to bilo za gasnu interkonekciju sa Bugarskom, koja je završena u roku. Za Srbiju je značajno da izgradi gasovod ka Severnoj Makedoniji, jer će to omogućiti da se dodatno povežemo na gasovode TAP i TANAP, kojima se doprema gas iz Azerbejdžana, i diverzifikujemo snabdevanje ovim energentom.

U Ministarstvu rudarstva i energetike ističu da je Vlada Srbije prošle godine prepoznala gasnu interkonekciju sa Rumunijom kao jedan od prioritetnih projekata koji treba da se završi u narednim godinama. Očekujemo, kako dodaju, uskoro i potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa rumunskom stranom. O ovom gasovodu, čija je trasa od Mokrina do Arada, nedavno je ministarka Đedović Handanović razgovarala u Atini sa svojim kolegom iz Rumunije Sebastijanom Burdužom.

- Što imamo više izvora snabdevanja to smo bezbedniji i lakše ćemo prolaziti kroz energetske krize, kao što je aktuelna - kažu u Minstarstvu. - U roku smo izgradili gasnu interkonekciju sa Bugarskom, i stavili je u probni rad u decembru prošle godine. Time smo po prvi put omogućili diverzifikaciju izvora i pravaca snabdevanja Srbije gasom, i obezbedili snabdevanje tržišta ovim energentom iz Azerbejdžana.

ŠIRENjE MREŽE JUGA SRBIJE

REGIONALNO povezivanje sa susedima kroz gasnu infrastrukturu, otvoriće nove mogućnosti, ojačati investicionu poziciju zemlje, jer se gas koristi kao tranziciono gorivo u prelasku na čistije izvore energije. Ovo kažu u Ministarstvu energetike, ističući da će osim toga, ova infrastruktura omogućiti i gasifikaciju juga Srbije.

- Građani Niša, Pirota, Bele Palanke, Leskovca, Vranja, Doljevca, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Surdulice, Bujanovca, Preševa će moći da se priključe na gasnu mrežu - navode za naš list u Ministarstvu. - Takođe, naša zemlja će ojačati svoju tranzitnu poziciju, jer će preko nas ići gas do istočne i centralne Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)