PLAVO GORIVO DO SRBIJE I SA GRČKE PLATFORME: LNG terminal u Aleksandropolisu sutra počinje probni rad

E.B.T.

19. 01. 2024. u 13:33

NOVA grčka plutajuća platforma za skladištenje i regasifikaciju u Aleksandropolisu primiće svoj prvi brod sa tečnim prirodnim gasom (LNG) 20. januara. Očekuje se da će tada početi probni rad ovog terminala, koji će trajati šest do sedam nedelja. Kako prenose mediji u regionu, iz kompanije "Gastrejd", koja realizuje ovaj projekat, saopštili su da će komercijalne operacije započeti u prvoj nedelji marta, ukoliko se tokom puštanja u rad ne pojave problemi. Srbija je prošle godine rezervisala 300 miliona kubika gasa na ovom LNG terminalu.

ПЛАВО ГОРИВО ДО СРБИЈЕ И СА ГРЧКЕ ПЛАТФОРМЕ: ЛНГ терминал у Александрополису сутра почиње пробни рад

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Dopremanje ovog energenta do naše zemlje omogućava interkonekcija sa Bugarskom, čiju gradnju smo završili početkom decembra. Pored ruskog gasa iz gasovoda "Balkanski tok", Srbija preko interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija može da se snabdeva plavim gorivom iz različitih izvora - iz Azerbejdžana, odakle nam već stižu određene količine energenta, a moći će i iz LNG terminala u Aleksandropolisu kada bude u funkciji. Ova diverzifikacija donosi veću energetsku bezbednost našoj zemlji.

Spajanjem LNG platforme sa podmorskim i kopnenim gasovodom, prirodni gas će se isporučivati Grčkom prenosnom sistemu i dalje do krajnjih potrošača u toj zemlji, Bugarskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i do Moldavije i Ukrajine na istok, kao i Mađarskoj i Slovačkoj na zapad. Ovaj terminal će imati kapacitet regasifikacije od 5,5 milijardi kubnih metara godišnje. Grčki mediji navode da je 13 različitih kompanija već dugoročno rezervisalo 80 odsto kapaciteta.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je juče za "Tanjug" da je potrošnja gasa tokom proteklih praznika bila istorijska. On je istakao da je snabdevanje stabilno i da ovog energenta ima dovoljno, kao i da se njegova cena za potrošače neće menjati do 1. maja, kada će se napraviti presek stanja. Gas u našu zemlju stiže, kako navodi, iz Rusije, a nešto dolazi i iz Azerbejdžana.

- U skladištu imamo dovoljno gasa, u Banatskom Dvoru 380 miliona kubnih metara, i u Mađarskoj još 200 miliona - istakao je Bajatović. - Sudeći prema skladištima i pregovorima, koji funkcionišu i koje imamo, mi zaista nemamo nijednu brigu ni za industriju, ni za stanovništvo.

On je naglasio da su finansije Srbije dobre, i da imamo preko 800 miliona kubnih metara gasa plaćeno. Jedina mana "Srbijagasa" je, kako dodaje, što u prethodne dve godine nisu uspeli da priključe na sistem sve građane i preduzeća koja su tražila priključak.

- Problem je nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope, jer su smanjili njihovu proizvodnju - objasnio je Bajatović. - Poremećeni su lanci snabdevanja još od korone. Sada ćemo, nadam se, imati domaće proizvođače, i zamolili smo neke ljude da neke stvari probamo da proizvedemo u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!