TRI EKONOMSKA PRIORITETA EVROPE ZA SRBIJU: EBRD usvojila novu strategiju saradnje sa našom zemljom do 2028.

M.N.S.

21. 12. 2023. u 13:00

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usvojio je strategiju saradnje sa Srbijom, na kojoj će se bazirati njene inicijative u pogledu investicija i politike u narednih pet godina.

ТРИ ЕКОНОМСКА ПРИОРИТЕТА ЕВРОПЕ ЗА СРБИЈУ: ЕБРД усвојила нову стратегију сарадње са нашом земљом до 2028.

FOTO: Arhiva novosti

Tri ključna prioriteta EBRD-a za Srbiju biće:  ubrzanje zelene energetske tranzicije; povećanje konkurentnosti privatnog sektora, njegove produktivnosti i pristupa finansijama;  finansiranje održive infrastrukture i jačanje regionalne povezanosti.

U okviru prvog prioriteta, EBRD će se fokusirati na povećanje kapaciteta obnovljive energije, posebno putem dalje podrške vlastima kroz aukcije za električnu energiju iz vetro i solarnih elektrana, ali i uvođenjem obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja. Energetska efikasnost će takođe biti primarni cilj, posebno u kontekstu bržeg renoviranja zgrada.

- Zadovoljni smo svojim sve većim prisustvom i poslovanjem u Srbiji, što bi ove godine trebalo da dovede do rekordnih investicija od više od 800 miliona evra - rekao je Mateo Kolangeli, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan. - Naša nova strategija saradnje sa Srbijom definiše jasan put napred ka proširenju našeg partnerstva sa Srbijom, doprinoseći njenom ekonomskom uspehu i približavanju Evropskoj uniji."

Kad je reč o drugomg prioritetu, EBRD će podržati rast konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP) kroz pristup finansiranju i veštinama, posebno u vezi sa zelenom i digitalnom tranzicijom, kao i kroz ciljane programe sa partnerskim poslovnim bankama za podršku firmama na čijem se čelu nalaze žene i mladi. Inovacije će takođe biti u fokusu i podstaknute razvojem start-up ekosistema i ulaganjem u obezbeđivanje digitalne infrastrukture i u naučno-tehnološke parkove.

Treći prioritet predviđa podršku EBRD Srbiji u ubrzavanju investicija u infrastrukturu za zaštitu životne sredine – upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kvalitet vazduha i navodnjavanje, posebno – maksimalno povećanje mogućnosti za privlačenje privatnih investicija i razvoj cirkularne ekonomije. Banka će takođe nastaviti da podstiče prelazak na železnički transport, posebno finansiranjem glavnih evropskih i regionalnih koridora. Korporativno upravljanje će biti ključna međusektorska tema i uključivaće pomoć u podizanju standarda u državnim preduzećima.

Srbija je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu i ima snažan potencijal rasta zahvaljujući svojoj diverzifikovanoj ekonomiji i poziciji regionalnog čvorišta na raskrsnici međunarodnih koridora. EBRD je do danas uložila više od 8,7 milijardi evra u zemlju kroz skoro 350 projekata, od kojih je većina podržala privatni sektor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)