NE POSTOJI NIJEDNO TRŽIŠTE U REGIONU GDE SRBIJA IMA DOBRE REZULTATE KAO U BiH Momirović sa Košarcem: Radimo na dubljoj integraciji

Novosti online

18. 12. 2023. u 11:26

SRBIJA i BiH su dve glavne države u okviru CEFTA sa međusobnom spoljnotrgovinskom razmenom koja je u prošloj godini iznosila 3,2 milijarde evra, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem.

НЕ ПОСТОЈИ НИЈЕДНО ТРЖИШТЕ У РЕГИОНУ ГДЕ СРБИЈА ИМА ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ КАО У БиХ Момировић са Кошарцем: Радимо на дубљој интеграцији

Foto: MUST

- Ne postoji nijedno tržište u regionu na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od BiH. Izvoz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu prošle godine je dostigao iznos od 2 milijarde evra. Nema sumnje da su naše privrede apsolutno kompatibilne i na nama je da nastavimo da radimo na dubljoj integraciji naših kompanija - izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović.

Sastanku dvojice ministara u Vladi Republike Srbije prisustvovali su i predstavnici Privrednih komora RS i BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), a više je reči bilo i o daljim koracima u pravcu regionalnog povezivanja, kao i mogućnostima kada je reč o dodatnom jačanju administrativnih kapaciteta i povećanju propusnosti graničnih prelaza između dve države.

Ministar Momirović rekao je da je više reči na sastanku bilo i o Ekspu 2027 kada će Beograd biti domaćin ove prestižne međunarodne manifestacije i istakao da je „ovo velika šansa kako za kompanije iz Srbije, tako i za kompanije iz BiH. Očekujemo ogroman priliv turista i siguran sam da će se taj efekat odraziti i na ekonomiju i turizam u BiH“.

- Deo sastanka smo posvetili i temi Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je Srbija potpisala sa NR Kinom, ali i o onim sporazumima na kojima trenutno radimo, a reč je o Sporazumima o slobodnoj trgovini sa UAE i Egiptom. Razgovarali smo o perspektivi i mogućnostima na koji način kompanije i privreda u BiH mogu da „iskoriste“ bolje pozicije u međunarodnoj trgovini koje nudi pre svega potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine - ističe ministar Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)