JEDNOJ TREĆINI TOPLANA DO SADA ODOBRENO POVEĆANJE CENA: Kako teku pripreme za grejnu sezonu

E.V.N.

05. 10. 2023. u 16:41

DO sada je jedoj trećini toplana u Srbiji odobreno da poveća cene grejanja, a korecije se kreću od pet do 32 odsto. Poskupljenje energenata je glavni razlog zbog koga je većina njih od lokalnih samouprava zatražile ovu promenu cenovnika da ne bi bile na gubitku. Kako "Novosti" saznaju, od 60 toplana 21 je dobila saglasnost za poskupljenje, a ima ih još čekaju odluku.

ЈЕДНОЈ ТРЕЋИНИ ТОПЛАНА  ДО САДА ОДОБРЕНО ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНА: Како теку припреме за грејну сезону

Foto I. Marinković

Direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije, Dejan Stojanović, ističe da je gotovo sve spremno za grejnu sezonu, koja zvanično počinje 15. oktobra, a da su ostali samo neki infrastrukturi radovi koji se privode kraju i biće završeni do tog datuma. On ukazuje da ima i toplana koje poslednjih nekoliko godina nisu menjale cene grejanja, a energenti su u tom periodu značajno poskupeli.

U LOZNICI I VRANjU BEZ POSKUPLjENjA

U lozničkom kraju sve je spremno za grejnu sezonu, a cena neće biti povećana. Poslednje poskupljenje grejanja ovde je bilo pre sedam godina. Ni Vranjanci ne treba da brinu za cenu grejanja, jer se ona neće menjati ove zime. Kako kaže direktor javnog preduzeća "Novi dom", Goran Petrović, o poskupljenju se može razgovarati na proleće.

- Cena mazuta je od početka godine veća za 28 odsto - navodi Stojanović za "Novosti".- Za toplane koje nisu podizale cene ni prošle ni ove godine, za njih je prirodni gas skuplji za 54,5 procenata, ne računajući najavljeno poskupnjenje koje će uslediti od 1. novembra. U ukupnoj ceni trošak energenta ima udeo od 60 odsto. To znači da oni koji nisu menjali cene treba da ih podignu za 30 do 35 odsto.

On objašnjava da toplane mogu i u toku grejne sezone da podnesu zahtev za korigovanje cenovnika ukoliko energent poskupi u značajnom procentu.

- Postoji propis Vlade Srbije, odnosno Metodologija za određivanje cena snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, a odluku donosi jedinica lokalne samouprave - objašnjava Stojanović. - Ukoliko lokalna samouprava ne odobori opravdani zahtev za višom cenom, ima obavezu da taj gubitak subvencioniše toplani.

NOVI CENOVNIK I ZA KIKINĐANE

ZA građane Kikinde centralno grejenje će poskupeti 15,5 odsto za potrošače koji plaćaju po metru kvadratnom i skoro 17 procenata za one koji to čine po utrošku. Novi cenovnik primenjivanje se od novembra. Za oko 70 odsto korisnika koji plaćaju po kvadratu, cena će biti 210, 67 dinara bez poreza, tokom grejne sezone, a tokom leta 52,67 dinara. Za potrošače kojima se grejanje računa po utrošku iznosiće 42, 87 dinara po kilovatu, bez poreza.

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja u Beogradu počinju danas i trajaće do 9. oktobra. "Beogradske elektrane" su zatražile da povećaju cenu grejanja za šest odsto, a gradonačelnik Aleksandar Šapić je ocenio da je to minimalno u odnosu na poskupljenja u protekle dve godine. U javno-komunalnom preduzeću "Novosadska toplana" ističu da su obezbeđene dovoljne količine mazuta, a da će funkionalne probe obaviti između 12. i 14. oktobra. U toku je, kako navode, potpisivanje ugovora sa "Srbijagasom" o isporuci gasa za narednu godinu. U predstojeću grejnu sezonu "Novosadska toplana" ulazi sa aktuelnim cenama koje su stupile na snagu 1. avgusta ove godine. To je 117,27 dinara po metru kubnom grejne površine, odnosno 298,66 dinara po kilovat-satu za instalisanu snagu i 6,86 dinara po kilovatu za utrošenu energiju, uključujući i PDV.

SUBOTICA ČEKA PODVOŽNjAK

POČETAK grejne sezone u Subotici zavisi od završetka radova na glavnom centralnom vrelovodu, koji se nalazi u zoni podvožnjaka koji je u rekonstrukciji. Očekuje se da to bude okončano između 5. i 10. oktobra.

- Kada izvođači radova završe posao na glavnom vodu, mi ćemo obaviti završni deo priprema za grejnu sezonu, kao i ispiranje sistema i tek tada će grejna sezona moći da započne - objašnjavaju u JKP "Subotička toplana".

Građani u Sremskoj Mitrovici daljinsko grejanje plaćaće skuplje. Kako navode u JKP "Toplifikacija", cena grejanja po kvadratnom metru stambenog prostora iznosi 129,5 dinara. U domaćinstvima gde se toplotna energija obračunava po potrošnji, fiksni deo cene je 42,88 dinara po kvadratu, a varijabilni 8,85 dinara po kilovat času. Prema račima Slavka Sladojevića, direktor ovog preduzeća, sve je spremno za početak grejne sezone, energenata ima dovoljno, biomasa je obezbeđenja, a ostalo je i zaliha mazuta, iako se već dve godine ne koristi.

Cena daljinskog grejanja u Leskovcu ove grejne sezone trebalo bi da ostane na prošlogodišnjem nivou kada su usluge leskovačke "Toplane" poskupele za oko 30 odsto.

- Uprkos povećanju cena energenata pokušaćemo da ovu grejnu sezonu završimo sa dosadašnjim cenama grejanja za krajnje potrošače, pod uslovom da ne dođe do nekih drastičnih promena na tržištu - kaže Tomica Jovanović direktor tog preduzeća. - Sve je spremo za početak grejne sezone. Ugovori sa dobavljačima energenata su potpisani na vreme, a ovogodišnja kapitalna investiciona ulaganja, vredna oko 300 miliona dinara, se privode kraju.

On ističe da će svi planirani radovi na rekonstrukciji magistralnog toplovoda, od kotlarnice "Crvena zvezda" do centra grada, odnosno Južnog bloka, biti okončani do 10. oktobra, a mašinski deo radova i ranije kako bi na vreme moglo da se krene sa toplim probama.

U "Gradskoj toplani" u Zrenjaninu navode da se u skladu sa trendom rasta cena gasa i struje, očekuje i poskupljenje toplotne energije. Kako dodaju, potpisan je ugovor sa javnim preduzećem "Srbijagas" za isporuku dovoljnih količina tog energenta za predstojeću grejnu sezonu.

Nadležni su i Somboru najavili više cene grejanja zbog poskupljenja struje, vode i gasa, što su elementi koji utiču na varijbilni deo cene. Biće viša i fiksna, ali se još ne zna za koliko. Iz somborske "Energane" poručuju da energenata ima dovoljno i da je sve spremno za novu grejnu sezonu.

Jagodinsko javno preduzeće "Gradska toplana" završava obimne radove na toplovodu i biće spremna za grejnu sezonu.

- Mi radimo kompletnu zamenu glavnog toplovoda, koji nije rekonstruisan još od 1968. godine - kaže direktorka tog preduzeća Nadežda Marković-Purić. - To će značajno umanjiti gubitke na mreži.

Ona dodaje da su podneli zahtev Skupštini grada za poskupljenje daljinskog grejanja za 10 odsto. Trenutna cena po kvadratnom metru je 96,62 dinara, a posledi put menjana je septembra 2015. godine. I "Toplana" u Kraljevu čeka odobrenje Skupštine grada da poveća cenu grejanja za oko tri dinara, odnosno sa trenutnih 108 na 111 dinara po kvadratnom metru. Ovaj predlog, međutim, još se nije našao na dnevnom redu lokalnog parlamenta. Direktor ovog preduzeća Aleksandar Nestorović ističe da je obezbeđeno dovoljno energenata, a da se trenutno instalacije pune i kontrolišu.

Poskupljenje od 10 odsto ovih dana zatražilo je i požarevačko javno preduzeće "Toplifikacija". Ova toplana je sa funkcionalnim probama počela još 20. septembra. Korisnici u Požarevcu, Kostolcu i nekoliko okolnih sela, kojih je preko 11.000, imaju grejanje 24 sata, jer se kao energent koristi vrela voda iz kostolačkih termoelektrana, koje rade u sve tri smene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)