BRITANIJA TRAŽI REVIZIJU CENE RUSKE NAFTE: Nije dovoljna da se suzbije Rusiki izvoz i zarada

P. Z. S. / ria.ru

29. 09. 2023. u 18:00

VELIKA Britanija razgovara sa ostatkom zemalja Grupe sedam (G7) o efektivnosti gornje granice cena ruske nafte i mogućnosti da se ona revidira s obzirom na promene na svetskom tržištu, rekla je u intervjuu zamenica britanskog ministra finansija Džoana Pen za Rojters.

БРИТАНИЈА ТРАЖИ РЕВИЗИЈУ ЦЕНЕ РУСКЕ НАФТЕ: Није довољна да се сузбије Русики извоз и зарада

Foto Shutterstock

Rojters je ranije javio da zemlje G7 ne planiraju da u bliskoj budućnosti revidiraju gornju granicu cena ruske nafte, koja je stupila na snagu u decembru.


-Moramo da nastavimo da pratimo njegovu (ograničenu cenu) efikasnost. Moramo da razmislimo o tome kako možemo da budemo sigurni da ćemo razmotriti kako bi se odgovor mogao promeniti i kako bi se prag cena i politika trebalo promeniti kao odgovor na ovo, rekla je Pen.

Prema rečima Penove rečima, plafon cena navodno uspešno smanjuje prihod Rusije i povećava njene troškove izvoza sirovina, dok istovremeno obezbeđuje neophodan obim snabdevanja na svetskom tržištu. Međutim, otkako su uvedena ograničenja, tržište nafte se promenilo i Rusija je većinu svog izvoza mogla da obavlja preko domaćih ili drugih ne-zapadnih špeditera, dodala je ona.

Zamenica ministra je rekla da je Britanija posvećena poštovanju ograničenja nametnutih na naftu iz Rusije, ali da istovremeno razgovara o politici cena sa partnerima, uključujući SAD, i stalno prati njenu efikasnost. Upitan da li London traži zvaničnu reviziju svoje granice cena, Pen je rekla da je „formalni pregled gornjeg nivoa jedan od aspekata“ diskusija.

Evropska unija je 5. decembra prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene za transport nafte morem od 60 dolara po barelu – zabranjeno je transportovati i osiguravati skuplju naftu. Početkom decembra, izvor u Briselu rekao je novinarima da Evropska unija planira da preispita gornju granicu cene ruske nafte svaka dva meseca. G7 je planirala da razgovara o prilagođavanjima po potrebi.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)