SITUACIJA U EKONOMIJI BOLJA OD PROGNOZA Putin: "Rusija izdržala nezabeležen spoljni pritisak"

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 15:45

SITUACIJA u ruskoj ekonomiji po ključnim pokazateljima pokazala se mnogo boljom od prognoza, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o nacrtu budžeta za 2024-2026. godinu.

СИТУАЦИЈА У ЕКОНОМИЈИ БОЉА ОД ПРОГНОЗА Путин: Русија издржала незабележен спољни притисак

Vladimir Putin, Foto AP

- Trenutna ekonomska situacija je generalno stabilna i uravnotežena... Odmah želim da kažem da je po nizu ključnih pokazatelja situacija znatno bolja od prethodnih procena i prognoza - rekao je predsednik.

Šef države je podsetio da se prema nekim procenama na kraju godine očekivao pad BDP-a, zatim je prognoza korigovana na nivo od plus 1,2 odsto, a da je ruska privreda zapravo već prešla ovaj nivo. Do kraja godine rast BDP-a mogao bi dostići nivo od 2,5-2,8 odsto.

Putin je dodao da bi savezni budžet za naredne tri godine trebalo da bude sastavljen tako da garantuje ispunjenje svih socijalnih obaveza prema ljudima.

On je ocenio da je ruska ekonomija izdržala nezabeležen spoljni pritisak i potpuno se oporavila, a BDP zemlje dostigao je nivo iz 2021. godine, a da je sada potrebno stvoriti uslove za daljei stabilan i dugoročan razvoj.

Prema njegovim rečima, prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa u julu-avgustu su se oporavili približno do prošlogodišnjeg nivoa i nastavljaju da rastu.

Predsednik je, takođe, naložio Vladi da blagovremeno preduzme mere za jačanje rublje.

- Očigledno je da je sada jedan od glavnih problema povezan sa ubrzanjem inflacije. Glavni faktor ovde je jasan – slabljenje rublje. Neophodno je jasno razumeti njegove uzroke i blagovremeno i bez odlaganja doneti odgovarajuće odluke. Uveren sam da će Vlada i Centralna banka raditi profesionalno i, što je najvažnije, koordinisano - istakao je Putin.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ekonomskog bloka vlade, rukovodstva Centralne banke i predsedničke administracije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆE - Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini