ČUVENI AMERIČKI EKONOMISTA OTKRIO ZAŠTO BRIKS JAČA: Svaka država sada ima dve opcije

Novosti online

03. 09. 2023. u 08:35

SVAKE godine se smanjuje uloga Zapada u globalnoj ekonomiji, dok raste uloga BRIKS-a, ističe poznati američki ekonomista Ričard Vulf.

ЧУВЕНИ АМЕРИЧКИ ЕКОНОМИСТА ОТКРИО ЗАШТО БРИКС ЈАЧА: Свака држава сада има две опције

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Najvažnija realnost u poslednjih godinu i po dana je da se ogromna većina zemalja slaže sa Rusijom i da su ili nastavile da sklapaju dogovore sa Rusima, ili su ostale neutralne, ili tako nešto. Ali nisu stali na stranu Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope. Ovo je veoma jak pokazatelj da se globalna ekonomija promenila. Svaka država na globalnom jugu, svaka država, sada ima dve opcije, a ranije je postojala samo jedna: ako želite razvojnu pomoć, ako su vam potrebni krediti, ako želite da dobijete pomoć od MMF-a ili Svetske banke, trebalo bi da idete da se poklonite u Vašington. Morali ste da ubedite Sjedinjene Države. Sada se sve promenilo. Imate izbor. Umesto da se okrenete Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, sada se može okrenuti Kini i njenim saveznicima u BRIKS-u. Zajedno su (BRIKS) bogati skoro kao Zapad - objasnio je ekonomista.

Sada se svake godine smanjuje uloga Zapada u globalnoj ekonomiji, dok raste uloga BRIKS-a i Kine u svetu, ističe on.

- To je realnost već deset godina i nema apsolutno nikakvih znakova da će se to promeniti za godinu dana ili deset godina.  Dakle, sada je sve jasno, pravac je jasan. I zato je Rusija uspela da održi svoju ekonomiju, uspela je da održi u osnovi vrednost rublje da bi nastavila da funkcioniše, čak i dok je nastavila da učestvuje u ozbiljnom sukobu u Ukrajini - rekao je Vulf za YT kanal Dialogue Works.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!