NOVI SET PRAVILA: Tagom putarine još jeftinije - popusti za poljoprivrednike

S. B.

23. 08. 2023. u 14:42

BANjAMA skuplje, pojedinim vozačima jeftinije. Vladu je nedavno prošao predlog izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. On donosi novine u obračunu pojedinih nameta, ali i nove iznose. Naknada za korišćenje prirodnog lekovitog faktora će po svoj prilici sa sadašnjih 25 dinara po kubnom metru poskupeti četiri puta. Korekcija će ići postepeno, pa će iznos od 100 dinara po kubiku zaživeti 2026. godine.

НОВИ СЕТ ПРАВИЛА: Тагом путарине још јефтиније - попусти за пољопривреднике

Foto N. Fifić

Vozači koji elektronski plaćaju putarinu mogu da računaju na veće popuste. Poljoprivrednici, upisni u registar, plaćaće manje odvodnjavanje, ali će od uvezenih automobila stizati više na ime naknade, jer su deo posebnih tokova otpada.

Nove olakšice za putarinu treba da pospeše veću upotrebu elektronske naplate, ali i vozila na električni pogon. Na popust do deset odsto mogu da računaju korisnici vozila sa evro emisijskim razredom, a do 13 odsto za korisnike vozila na električni pogon od prve do četvrte kategorije. Popsti će zaživeti od polovine naredne godine.

Kada je reč o poskupljenju nakande za lekovite vode, nadležni to pravdaju potrebom da se zaštiti voda koja sadrži prirodni lekoviti faktor. Trenutna cena, smatraju oni, to ne omogućava, pa se ona preterano troši i za svrhe koje nisu u funkciji lečenja. Nove cene svakako će pogoditi specijene bolnice za rehabilitaciju.

- Treba pronaći način da svi koji su u priznatom banjskom mestu i koji koriste vodu za velnes i spa, plaćaju to kao lekoviti faktor - smatra Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije. - Tako smo završili posao. Ne bunimo se na iznos nego što ne plaćaju svi koji treba da plaćaju. I umanjenje kada se korsiti za medicinske svrhe treba da bude veće. Sada je to 20 odsto.

Zakon se menja i kako bi se izmenio način utvrđivanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada u delu koji se odnosi na utvrđivanje naknade za motorna vozila iz uvoza. Plan je da se utvrđivanje i naplata povere carinicima, u skladu sa carinskim propisima. Tako će se sprečiti izbegavanja plaćanje ove naknade. Ovo bi budžetu moglo da donese pola milijarde dinara.

- Nedonošenjem ovog zakona ne bi se sprečilo izbegavanje plaćanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada za motorna vozila iz uvoza - stoji u analizi efekata novog propisa. - Očekuje se povećanje prihoda u budžetu za oko 500 miliona dinara. Nedonošenjem se ne bi obezbedila dodatna sredstva za održavanje i izgradnju puteva ukoliko se ne bi povećali prihodi u budžetu po osnovu putarine za dužinu puta pod mostovima, vijaduktima i tunelima. Očekivano je povećanje prihoda za oko 470 miliona dinara.

Rokovi utvrđivanja drugačiji

PRAKSA je pokazala da je neophodo izvršiti i izmenu određenih rokova utvrđivanja naknada kako bi se pojednostavio postupak. Menja se rok za plaćanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine sa mesečnog na kvartalni čime se postiže smanjenje broja plaćanja. I rok za dostavu mesečnog obračuna utvrđene naknade za unapređenje energetske efikasnosti se pomera na poslednji dan u mesecu za prethodni mesec. Rok za podnošenje prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine biće kraj aprila, umesto poslednjeg dana jula.

Jedan od razloga za izmenu Zakona je i umanjenje iznosa naknade za odvodnjavanje za 50 odsto fizičkom licu i preduzetniku - vlasniku poljoprivrednog zemljišta i objekata za poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava u 2023. godini, odnosno izuzimanja od plaćanja naknade za odvodnjavanje počev od 2024. godine.

Razlozi za izmenu sadržani su i u potrebi da se ujednači osnovica naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta, pa je predloženo da se osnovica utvrđuje na osnovu prosečne cene kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta u odgovarajućoj, odnosno graničnoj zoni, određene aktom jedinice lokalne samouprave za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu. Na taj način bi se za osnovicu uzimala vrednost poljoprivrednog zemljišta i u slučaju kada je planskim dokumentom izvršena promena namene zemljišta u građevinsko.

Predloženom izmenom uređuje se da se naknada za unapređivanje energetske efikasnosti naplaćuje i za komprimovani prirodni gas i utečnjeni prirodni gas i propisuje visina naknade za te energente. Predviđena je i primena novih tehnologija u oblasti radio-komunikacija, one koje nisu predstavljale predmet obračuna godišnje naknade za korišćenje radio-frekvencija i samim tim nisu mogle biti primenjivane u prethodnom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)