HRVATSKA RATNI PROFITER, DRASTIČNO PODIGLA TAKSE ZA ISPORUKU NAFTE: Novi naftovod smanjuje zavisnost Srbije od njih

E.B.Talijan

07. 07. 2023. u 16:22

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto oštro je kritikovao ponašanje Hrvatske kao transportne rute za dopremanje energenata u region. On je ukazao da je ta zemlja podigla tranzitne naknade za isporuku nafte koje su sada četiri puta više od tržišne cene i ocenio da nije časno ostvarivati veliku dobit u vreme rata. Osim putem "Družbe", crno zlato do MOL-ovih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj, stiže i hrvatskim naftovodom "Janaf". Ova trasa je, takođe, jedini put kojim se sirova nafta doprema u Srbiju.

ХРВАТСКА РАТНИ ПРОФИТЕР, ДРАСТИЧНО ПОДИГЛА ТАКСЕ ЗА ИСПОРУКУ НАФТЕ: Нови нафтовод смањује зависност Србије од њих

Foto Shutterstock

Do kraja 2022. godine NIS je "Janafu" plaćao 48 miliona evra godišnje za transport 3,2 miliona tona nafte. Lane u decembru je sklopljen novi dvogodišnji ugovor, ali od nadležnih nismo dobili odgovor koliko sada iznosi tranzitna naknada. "Fajnenšel tajms" je još krajem oktobra 2022. godine pisao da je "Janaf" povećao cene transporta i da je njihov profit skočio. Od tada je prihod ove hrvatske državne kompanije nastavio da se uvećava. Prema podacima za prvi kvartal ove godine, "Janaf" je ostvario ukupan prihod od 35,8 miliona evra, što je blizu 40 odsto više u odnosu na isti period lane.

Podsetimo, EU, zemlje G7 i njihovi saveznici uveli su lane u decembru zabranu uvoza ruske nafte koja stiže morskim putem, i ograničili cenu na 60 dolara po barelu. Još jedan embargo kojim se zabranjuje skoro sav uvoz naftnih derivata, kao i ograničavanje njihove cene, počeo je da se primenjuje od 5. februara ove godine.

Hrvatska je, prošle godine, početkom oktobra, zahtevala da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko "Janafa" u okviru paketa sankcija koji je stupio na snagu 1. decembra. Srpski državni vrh je tada ocenio da to predstavlja otvoreni akt neprijateljstva i uvođenje sankcija našoj zemlji, a ne Rusiji. Nakon toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio odluku da Srbija gradi naftovod sa Mađarskom i da započne diversifikaciju i dobavljača i trasa za snabdevanje energentima. On je tada ocenio da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan dobavljač i da je naša država razumela poruku.

Sporazum o izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske, kojim će ruska nafta preko "Družbe" stizati do srpskih potrošača, potpisan je prošlog meseca. Procenjena vrednost srpskog dela novog naftovoda je 157 miliona evra. Njegov kapacitet je 5,5 miliona tona nafte godišnje. Ovo je izuzetno značajan, jedan od strateških projekata u oblasti snabdevanja naše zemlje ovim energentom. Stručnjaci ocenjuju da će to obezbediti još jedan pravac dopremanja nafte, sigurnost snabdevanja, i omogućiti da Srbija ne zavisi više od Hrvatske. Osim toga, smatraju i da je isplativo poredeći cenu izgradnje naftovoda i godišnje transportne naknade za isporuku preko "Janafa".

Sijarto je u utorak ocenio da previsoke hrvatske tranzitne takse za energente otežavaju diversifikaciju nabavke i snabdevanje Mađarske i Slovačke.

- Hrvatska je podigla tranzitne naknade koje su sada četiri puta više od tržišne cene - istakao je Sijarto. - Mislimo da nije časno ostvarivati veliku dobit u vreme rata, pogotovo ako mere dovode u opasnost energetsku sigurnost drugih zemalja.

On je zato zatražio od EU da za godinu dana produži izuzeće od sankcija, mađarskoj energetskoj grupi MOL i slovačkoj rafineriji "Slovnaft", članici grupacije, što bi omogućilo da izvozi u Češku proizvode dobijene preradom ruske nafte koja stiže "Družbom". Sijarto je istakao da će njegova zemlja nastaviti saradnju sa Rusijom u oblastima koje ne potpadaju pod sankcije EU, jer je to u nacionalnom interesu, posebno u energetskoj bezbednosti.

- Želeo bih jasno i glasno da kažem da Mađarska ima sopstveni interes da održi svoju višedecenijsku energetsku saradnju sa Rusijom - naglasio je Sijarto. - Mađarska istovremeno nastoji da diversifikuje sopstvene resurse.

Evropska unija nastoji da natera Mađarsku da kompletnu nabavku preusmeri na "Janaf". To pokazuje pisanje hrvatskih medija. Prošle godine, krajem maja, kada se očekivalo da će, nakon što se 1. decembra uvedu sankcije na uvoz ruske nafte, Mađarskoj i Slovačkoj biti dozvoljeno još neko vreme da se snabdevaju putem "Družbe" iz Rusije, njihovi mediji su prenosili da za to postoji uslov. Te dve zemlje, kako su navodili, moraju učiniti sve da nabavku nafte preusmere preko "Janafa", odnosno Hrvatske. Njihovi mediji su likovali što mađarski premijer Viktor Orban nije uspeo da odbrani stavove protiv embarga na rusku naftu, tvrdeći da "Janaf" nema dovoljno kapaciteta za transport i prema Mađarskoj.

RUSKO-SAUDIJSKA SARADNjA SNAŽNA

NOVO smanjenje proizvodnje nafte koje su u ponedeljak dogovorili najveći svetski izvoznici Saudijska Arabija i Rusija, dokaz je snažnog timskog rada između Rijada i Moskve, izjavio je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman. Rojters prenosi da je OPEK plus, grupa članica Organizacije država proizvođača nafte (OPEK) i njihovi saveznici, uključujući i Rusiju, koji proizvode oko 40 odsto svetske sirove nafte, nekoliko puta smanjila proizvodnju od novembra prošle godine. Britanska agencija ocenjuje da taj potez nije imao željeni efekat, jer je cena nafte i dalje niža od 80 do 100 dolara, koliko je članicama 0PEK plus potrebno da bi izbalansirale svoje budžet. S druge strane, kako navode, OPEK tvrdi da oni nemaju konkretnu cenu na koju ciljaju, odnosno da im je jedini cilj izbalansirano tržište koje će zadovoljiti potrebe i proizvođača i potrošača. SAD, najveći proizvođač nafte izvan formata OPEK plus, više puta su pozvale na povećanje proizvodnje i kritikovale su Saudijsku Arabiju zbog saradnje sa Rusijom. Rijad je takve zahteve odbijao, a princ Abdulaziz je u sredu rekao da su sa Rusijom dogovorena nova smanjenja proizvodnje, koja su pokazala da oni koji sumnjaju u rusko-saudijsku saradnju nisu u pravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)