NOVI ŠOK NA GASNOM TRŽIŠTU: Cena gasa u Evropi porasla za više od 16 odsto

Novosti online

13. 06. 2023. u 22:25

EVROPSKI fjučersi prirodnog gasa naglo su porasli u utorak nakon što su produženi zastoji u tri velika norveška gasna postrojenja. Holandski referentni fjučersi, koji predstavljaju buduću cenu gasa za mesec unapred porasli su za čak 16,6 odsto.

НОВИ ШОК НА ГАСНОМ ТРЖИШТУ: Цена гаса у Европи порасла за више од 16 одсто

Foto Shutterstock

Prekidi na mreži će uticati na glavne objekte, uključujući Ormen Lange (Ormen Lange), Nihamna (Nyhamna) i Aasta Hanstin (Aasta Hansteen), prema obaveštenjima koje je objavio mrežni operater "Gasko AS".

"Blumberg" piše da ovi potezi signaliziraju da je tržište i dalje osetljivo na šokove ponude, pri čemu trgovci nastoje da uravnoteže sporu industrijsku potražnju i visoke nivoe zaliha dok se region priprema za predstojeću zimu. Cene su prošle nedelje bile nestabilne usred niza konkurentskih faktora, uključujući prekide u postrojenjima i neobično toplo vreme u Evropi i Aziji, što bi moglo da poveća potrošnju zbog upotrebe uređaja za hlađenje.

Dok su nivoi skladištenja veći od proseka ponekad pružali osećaj sigurnosti dok se Evropa priprema za predstojeću grejnu sezonu, čini se da se trgovci pripremaju za mogućnost komplikacija na tržištu, sa cenama za skoro 25 odsto višim nego što su bile na početku ovog meseca.

Analitičari očekuju da Evropa uđe u narednu zimu sa skladištima gasa punim do vrha, ali prognoziraju da će do kraja sezone pasti na 48 odsto, nešto ispod nivoa viđenog ranije ove godine.

Analitičari "Sitigroup Inc" rekli su da očekuju da će cene u trećem kvartalu u Evropi i Aziji u proseku biti oko 50 odsto ispod svojih trenutnih nivoa.

Holandski gasni fjučerse za mesec unapred, trgovali su se 14,4% više po ceni od 35,50 evra po megavat-satu do 14:56. u Amsterdamu. Ekvivalentni ugovor u Velikoj Britaniji porastao je za 16,4%.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)