USKLAĐIVANJE TROMESEČNOG I ŠESTOMESEČNOG EURIBORA: Veće rate za kredit građanima

J. SUBIN

20. 04. 2023. u 10:37

ZA nešto više od mesec dana građani koji imaju dugoročne kredite, sa promenljivom kamatnom stopom, mogu da očekuju nove - veće rate!

УСКЛАЂИВАЊЕ ТРОМЕСЕЧНОГ И ШЕСТОМЕСЕЧНОГ ЕУРИБОРА: Веће рате за кредит грађанима

Foto Z. Jovanović

Krajem maja biće termin za usklađivanje mesečnih rata. Vrednost šestomesečnog euribora (6m) trenuto je dogurala do 3,57, što je za gotovo čitav procenat više nego što je bila 31. decembra prošle godine - 2,805 odsto.

Inače, građani koji imaju kredite sa promenljivom kamatnom stopom, koja uključuje tromesečni euribor, već su početkom aprila dobili obaveštenje od banaka, o novom iznosu mesečnih obaveza. Vrednost euribora od 31. marta koristi se u obračunu kamate za aprilsku, majsku i junsku ratu i on je iznosio 3,038 procenata. Tromesečni euribor je poslednjeg radnog dana prošle godine vredeo 2,132 odsto. Rast je nastavio i u aprilu, pa je pred praznike stigao do vrednosti od 3,175 odsto.

Rate kredita neće svima isto porasti. Po džepu će najviše osetiti oni koji su, stambene kredite naročito, uzeli nedavno. Svi koji su "friško" zaduženi, za isti porast kamatne stope moraće da plate veću ratu. To je samo zato što su "stariji" dužnici već otplatili dobar deo glavnice, a noviji, zbog velikog udela kamate u svakoj rati, nisu svoju glavnicu stigli značajnije da umanje.

- Podigli su mi prošle godine ratu za nekih 40 evra, sa 150 na 190 evra, kada je euribor skočio za dva odsto - kazao nam je Milan P. iz Crvenke. - Sada očekujem, ako bude procenat veći euribor, bar za dvadesestak evra da mi rata bude veća.

I sveži zaduženik za stambeni kredit I. M. nam je ispričao da mu je prošli put rata kredita otišla sa 300 na 390 evra. Sada očekuje da mu rata bude veća za nekih 50 evra.

Ekonomisti u Srbiji nisu neki optimisti po pitanju zaustavljanja rasta euribora. Bar ne do kraja ove godine.

- Ovakve odluke se donose da bi se nastavio trend obaranja inflacije, a posledica toga, nažalost, jeste da će krediti indeksirani u euriboru da poskupe - ispričao nam je Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije. - Rata za korisnike, pre svega stambenih kredita, po tom osnovu će se povećati. Imamo visoke inflacije, rastu cene, troškovi.

Kako objašnjava naš sagovornik, postoji problem koji dovodi do povećanja jediničnih troškova proizvodnje proizvoda i usluga, a to u uslovima ravnog opadanja kupovne moći stanovništva dovodi do pada tražnje.

- Zbog toga je važno da se inflacija obara, ali bi trebalo koristiti i druge mehanizme, drugu polugu, koju povlači fiskalna politika - smatra Hanić. - Da države smanjuju poreska opterećenja privredi i da na taj način pomognu. To bi delovalo, inflacija bi se obarala, a ne samo putem povećanja kamatnih stopa.

Kako kaže Hanić, kada poskupljuju krediti, pada tražnja za njima. Banke su pribavile sredstva, a nemaju kome da plasiraju taj novac. Uz to, raste rizik, kada se plasira kredit po visokoj ceni i visokoj kamatnoj stopi, u nepovoljnim ekonomskim uslovima, da kredit ne može redovno da se servisira. Pojavljuju se nenaplativa ili teško naplativa potraživanja i to destabilizuje bankarski sektor. Kada se to dogodi, po osnovu udela problematičnih kredita, slabi finansijski sistem svake zemlje.

- Neke prognoze su da bi do kraja ove godine mogli da uđemo u obaranje - smatra Hanić. - Sada svakako nije momenat da se uzima stambeni kredit. A izvesno je da mora doći relativno brzo do obaranja stopa, jer banke neće imati kome da plasiraju svoja sredstva.

USKLAĐIVANjE


U SRBIJI, od pet najvećih banaka koje posluju, tri svoje promenljive kamate vezuju za tromesečni euribor, ostale za šestomesečni. Ima i banaka koje svoje varijabilne kamate računaju svakog meseca, jer ih vezuju za jednomesečni euribor.

Kod banaka koje računaju tromesečni euribor, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Kome se računa šestomesečni euribor, rate se usklađuju 30. juna i 31. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)