ZAHTEVI STRANIH KUPACA SVE STROŽI: Savetovanje u Rekovdžu, na skupu 300 proizvođača, hladnjačara i stručnjaka u proizvodnji jagodastog voća

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 03. 2023. u 18:28

TEK kada se postignu premijum kvalitet i maksimalni prinosi domaći proizvođači jagodastog voća biće konkurentni na inostranom tržištu, zaključak je današnjeg savetovanja održanog u Rekovcu, kome je prusustvovalo oko 300 proizvođača, hladnjačara i stručnjaka u proizvodnji jagodastog voća.

ЗАХТЕВИ СТРАНИХ КУПАЦА СВЕ СТРОЖИ: Саветовање у Рековџу, на скупу 300 произвођача, хладњачара и стручњака у производњи јагодастог воћа

FOTO: Privatna arhiva

Osim upoznavanja proizvođača, hladnjačara i stručnjaka iz oblasti voćarstva sa inovacijama u tehnologiji gajenja i čuvanja jagodastog voća, cilj savetovanja bio je i razvoj neophodnih kapaciteta za agrobiznis sektor jagodastog voća, kako bi se prilagodili tendencijama i promenama na svetskom tržištu.

Prema rečima dr Radeta Jovanovića, direktora Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Srbija ima značajne potencijale, koji zahvaljujući i sve razvijenoj putnoj infrastrukturi, mogu u značajnoj meri da je izdignu među najveće svetske proizvođače jagodastog voća.

Međutim, proizvođači su suočeni s padom potražnje jagodastog voća na evropskom tržištu, ali i strogim zahtevima stranih kupaca. Oni traže premijum kvalitet, određeni procenat šećera u voću, miris, propisanu dužinu čuvanja i odsustvo ostataka pesticida. Ove zahteve moguće je ispuniti samo u strogo kontrolisanoj proizvodnji.

- Tradiconalna proizvodnja gubi profitabilnost, a samim tim, gubi značaj i smisao. Mladi poljoprivrednici su u prilici da osnivaju potpuno nove zasade sa drugačijim sortimentom, biološkim osbinama i bez prisustva bolesti – ocenio je Nebojša Momirović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Levački proizvođači malina zato poručuju da se treba okrenuti proizvodnji maline za „svežu potrošnju“, jer je ona deficitarna. Oni dodaju da je cenu maline teško predvideti zbog „problema koji su nastali zbog malina koje stoje u hladnjačama“.

Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Rekovac, koja je organizovala savetovanje, i čije novoformirano ogledno dobro sa modernim eksperimentalnim zasadima ima veliku važnost za sve regione u neposrednom okruženju, pokazala je potrebu za dualnim obrazovanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri