ČITAVA GARSONJERA ZA PRESTONIČKI KVADRAT: Najjeftiniji "krov nad glavom" lane i u Boru, Zaječaru i Kikindi

B.Caranović

07. 02. 2023. u 13:33

PROSEK cena na tržištu stanova u Srbiji podiže prestonica, gde kvadrat prelazi i 10.000 evra, a srednja cena na kraju prošle godine novogradnje u Beogradu bila je 2.565 evra. U isto vreme, međutim, za samo jedan prosečan beogradski kvadrat u novogradnji, može da se kupi garsonjera od dvadesetak kvadrata u Somboru ili Prokuplju.

ЧИТАВА ГАРСОЊЕРА ЗА  ПРЕСТОНИЧКИ КВАДРАТ: Најјефтинији кров над главом лане и у Бору, Зајечару и Кикинди

foto D.Z.

Na listi gradova gde mogu da se pazare najjeftini stanovi u našoj zemlji su osim Prokuplja, Sombora, još i Kikinda, Zaječar i Bor. U starogradnji, na ovim loakcijama može da se nađe i stan po ceni od stotinak evra po kvadratu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečno kvadrat starogradnje u Somboru košta 623 evra, novogradnje 837, dok se amplituda cena kreća od minimalnih 100  u starogradnji do najviših 1.300 evra u novogradnji. U Kikindi je tokom prethodne godine cena stanova koji su imali vlasnike išla od 183 do 975 evra, a prosečno je kvadrat iznosio 592 evra. Podatak za novogradnju nema, što verovatno znači da lene nije bilo zidanja.

- U Zaječaru je lane kvadrat starogradnje u proseku iznosio 517, a novogradnje 532 evra - kažu iz RGZ za "Novosti". - U Boru su se cene kretale od najnižih 115 u starogradnji do 905 evra, dok je procečna cena po koj su se prodavali stanovi bila 503 evra. Malo niža u proseku iznosila je cena starogradnje u Prokuplju - 465 evra.

Kada bi se vlasnik stana od 50 kvadrata u glavnom gradu odlučio da ga proda, za oko 130.000 evra koliko bi dobio, mogao bi da pazari četiri do šest takvih nekretnine u ovoh pet mesta sa najnižom cenom.

Ukupno su za godinu dana stanovi u Srbiji poskupeli za 13,7 procenata. Kada se uporede četvrti i treći kvartal prethodne godine, porast cene je 3,3 odsto. Prema tabeli koju nam je dostavio Republički geodetski zavod, u odnosu na dve godine ranije, kvadrat je poskupeo od 11 do čak 42 procenata. Najveće poskupljenje zabeleženo je u Boru, što znači da je 2020. godine u ovom mestu stan u starogradnji mogao da se pazari i za 300 evra u proseku. Za 22 procenat poskupeli su stanovi u Kikindi, a u Somboru za 15 procenata. Novogradanjom se trgovalo u Somboru, Zaječaru i Prokuplju.

NAJMANjE PRODAJA U KIKINDI

NAJMANjE kupoprodaja stanova prople godine zabeleženo je u Kikindi - svega 100. U Zaječaru - 168, u Vranju 180, Pirotu 199 i Prokuplju 202. Kada je reč o svim nepokretnostima, a ne samo stanova, najamnje se trgovalo u Prokuplju, Užicu, Vranju, Zaječaru i Pirotu.

Prema rečima agenta za nekretnina Peđe Devića, u Boru se u poslednje vreme povećala trgovina stanovima, na šta je smatra uticao rad rudnika. To je i poskupelo kvadrat u ovom mestu i okolini Majdanpeka.

- Ovde je skočio i najam, a što se tiče svih mesta gde je mali promet i mala cena kvadrata to nam govori da u njima nije bilo investicija - kaže Dević. - Poslednjih godina su se "probudili" gradovi pored kojih su izgrađeni auto-putevi, ali svi oni koji su skrajnuti sa puta i u kojima nema industrije sve se više "gase".

VIŠA ŠKOLA SPAS ZA GRAD

Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da je problem gradova u kojima se slabo trguje nekretnina uglavnom nedostatak infrastrukture, ulaganja i posla za mlade

- Ključan je, međutim, nedostatak Fakulteta ili bilo kakve više škole, kao i firmi gde bi mladi radili - kaže Đoković. - Ako ne možete da zadržite mlade, nema ništa od tog grada.

Kada je reč o cenama stanova u Beogradu, stručnjaci za nekretnine ne predviđaju zaustavljanje rasta cena do novembra-decembra, jer dok je god tražnja veća od ponude, ne može da se očekuje pad cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest