"DOVEDITE SVOJU KUĆU U RED" Brutalan kineski odgovor Amerikancima

Novosti online

25. 01. 2023. u 10:33

NAKON što je američka ministarka finansija Dženet Jelen nazvala Kinu "preprekom" reformama dugova afričkih zemalja, kineski zvaničnici u Zambiji su oštro odgovorili Amerikancima da "dovedu svoju kuću u red", piše Rojters.

ДОВЕДИТЕ СВОЈУ КУЋУ У РЕД Бруталан кинески одговор Американцима

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kineska ambasada u Zambiji je na svom veb-sajtu u utorak saopštila da "najveći doprinos koji SAD mogu da daju pitanjima dugova drugih zemalja je da deluju u skladu sa odgovornom monetarnom politikom, da se izbore sa sopstvenim dugovima i prestanu da sabotiraju aktivne napore drugih suverenih zemalja da reše svoja dugovanja".

Američki državni dug iznosi oko 31 bilion dolara (31.000.000.000.000), što je cifra koja je naglo porasla u odnosu na 5,6 biliona dolara iz 2000. godine zahvaljujući povećanju potrošnje za sve stariju populaciju, izdacima za ratove u Iraku i Avganistanu, programima za borbu sa kovidom 19 i smanjenju poreza koji su smanjili prihode.

Jelen i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva doputovali su odvojeno u Zambiju u nedelju kako bi istakli potrebu za reformom duga u Africi.

Zambija je kasnila sa otplatom duga 2020. godine i do sada je postigla mali napredak u restrukturiranju sa kineskim i privatnim kreditorima.

BONUS VIDEO: AKTIVNI PVO SISTEMI - Ruski Buk-M3 i Buk-M2 deluju u tandemu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

I SRPSKI DEČAK POGINUO U ZEMLJOTRESU: Mali Robin (8) stradao u majčinom zagrljaju