NAKON UVOĐENJA OGRANIČENJA CENA RUSKE NAFTE: Formiran red tankera u Turskoj

Novosti online

05. 12. 2022. u 21:41

RED sa tankerima se formirao u turskim teritorijalnim vodama nakon što je stupilo na snagu ograničenje cena ruske nafte u brojnim zemljama, piše britanski list „Fajnenšnal tajms“.

НАКОН УВОЂЕЊА ОГРАНИЧЕЊА ЦЕНА РУСКЕ НАФТЕ: Формиран ред танкера у Турској

Foto Tanjug/ AP

Prema informacijama lista, do toga je došlo jer je Turska tražila dodatne potvrde o osiguranju tankera. Dozvole za ulazak u moreuze Bosfor i Dardaneli čeka 19 brodova sa naftom. Prvi tanker je tamo stigao 29. novembra i čekao svoj red šest dana.

Predstavnik Ministarstva za transport i infrastrukturu Turske za sada nije dao komentar.

Turska je od 1. decembra uvela dodatna osiguranja za tankere sa sirovom naftom koji prolaze kroz turske moreuze. Turska od od tog datuma i od osiguravajućih kompanija zahteva da dostave pismo kojim se potvrđuje da je tom tankeru izdata polisa osiguranja (Protection and Indemnity Insurance).

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestaje da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću ograničenje cena za njen pomorski transport na 60 dolara po barelu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu