OD FEBRUARA 10 ODSTO VEĆI RAČUNI ZA STRUJU: Električna energija u našoj zemlji za domaćinstva i preduzeća poskupeće u januaru 2023. godine

E. B. TALIJAN

12. 11. 2022. u 08:30 >> 08:31

CENA struje za domaćinstva i firme biće, najverovatnije, skuplja 10 odsto, od januara, saznaju "Novosti".

ОД ФЕБРУАРА 10 ОДСТО ВЕЋИ РАЧУНИ ЗА СТРУЈУ: Електрична енергија у нашој земљи за домаћинства и предузећа поскупеће у јануару 2023. године

Foto Tanjug

To znači da će privrednici umesto sadašnjih 95, električnu energiju plaćati 105 evra po megavat-satu. Za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-sati mesečno, u februaru će stići uvećani računi za oko 370 dinara. Građane sada megavat-sat struje, bez taksa i mrežarine, košta oko 41 evro. Na evropskom tržištu cena za isporuku u narednoj godini u sredu je iznosila oko 360 evra po megavat-času, a prethodnih dana se kretala do 400 evra.

Unija poslodavaca Srbije ističe da će poskupljenje struje opteretiti naše privrednike, koji će od Nove godine imati nove izdatke i zbog povećanja plata, kao i viših cena sirovina koje se uglavnom uvoze. U Privrednoj komori Srbije smatraju da je značajno da je poskupljenje ograničeno i da ćemo i dalje biti među zemljama sa najnižom cenom električne energije u Evropi, što je prednost u privlačenju stranih investicija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krajem prošle nedelje rekao je da je moguće da dođe do povećanja cene struje, i da će se, kada se to desi, kretati između osam i deset odsto.

- Privrednici su svesni okolnosti, ali smatraju da je povećanje od 10 odsto veliko - kaže Nebojša Atanacković iz UPS.

- To će dovesti do poskupljenja proizvoda i usluga koji zavise od energenata, što će dodatno pogurati inflaciju. UPS stalno ističe potrebu da se napravi razlika između privrednika, jer nisu svi u istoj situaciji.

Skuplja struja podiže cenu robe, Foto Tanjug

On objašnjava da bi za one firme, u čijem je procesu proizvodnje udeo potrošnje električne energije veliki, i koje ne mogu da pređu na druge izvore energije, država trebalo da učini određene ustupke kako njihova cena proizvodnje ne bi mnogo rasla. Kako ukazuje pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, poskupljenje električne energije znači dodatni trošak za privredu, ali je i dalje to razumno povećanje imajući u vidu cene struje na evropskoj berzi.

S druge strane, Atanacković navodi da će, računajući i novo poskupljenje od januara, cena struje za privrednike da se poveća za više od 100 odsto za godinu dana. Koštaće 105, a ranije je bila 50 evra po megavat-satu. Prvo je, kako podseća, cena porasla na 75, zatim na 95 evra po megavat-času, a sada će još 10 odsto. On ocenjuje da do tih poskupljenja dolazi relativno brzo. Prema njegovim rečima, za razliku od gasa i nafte i derivata gde je Srbija zavisna od uvoza, u proizvodnji električne energije država značajno učestvuje i tu ima mogućnosti da više utiče na cenu.

NISKA CENA PRIVLAČI INVESTITORE

OKO 3,5 milijardi evra investicija je došlo ove godine, što je više nego lane - navodi Bojan Stanić iz PKS.

- Jedna od prednosti koje Srbija koristi za privlačenje investitora je i ta što je cena struje u našoj zemlji relativno niska, a i sa povećanjem od 10 odsto ona ostaje na tom nivou.

Poskupljenje je, kako ukazuje, očekivano, i time se daje prostor i vreme privrednicima da se prilagode, jer će cene energenata ostati povećane.

POSKUPLjUJU PROIZVODI I USLUGE

SRPSKI biznismen Miroljub Aleksić, čije kompanije posluju u ugostiteljsko-hotelskom sektoru, konditorskoj industiriji i u oblasti trgovine, ističe da će poskupljenje struje za privrednike sigurno podići cene proizvoda i usluga.

- Zato što je ovo neizdrživo - kaže Aleksić. - Svi nameti, porezi, takse, energenti sa godinama se povećavaju. Cene sirovina, kao i svih inputa, pa tako i prehrambenih proizvoda su porasle za više od 50 odsto. Biće podignuta i minimalna plata.

Jedino se, kako navodi, kurs evra ne menja već 10 godina. Prema Aleksićevim rečima, to su makaze koje uništavaju izvozno orijentisana domaća preduzeća, privrednike i poljoprivrednike i naglašava da je sve podređeno uvoznom lobiju. Svaki izvoznik, kako objašnjava, prodaje evre za 50 odsto vrednosti i time plaća sve dinarske dažbine i energente.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)