CENA MASTI "PROCVRČALA" NA 450 DINARA: Poskupljenje suncokretovog ulja podiglo cenu masti - čvarci otišli na 2.400 dinara

J. Subin

28. 10. 2022. u 14:24

SVINjSKA mast postala je tražena i "paprena". Od pojedinih proizvođača kilogram košta i 460, a do pre nekoliko meseci bila je oko 200 dinara.

ЦЕНА МАСТИ ПРОЦВРЧАЛА НА 450 ДИНАРА: Поскупљење сунцокретовог уља подигло цену масти -  чварци отишли на 2.400 динара

Foto: Poljoprivredna škola

Ništa manji šok nije ni cena čvaraka, koja u prodavnicama prelazi 2.000 za kilogram. Duvan čvarci su još skuplji. Nešto veća potražnja za svinjskom mašću krenula je rastom cene suncokretovog ulja, ali i, kako smatraju agroanalitičari, drastičnim padom broja svinja u Srbiji.

- Svinja nema, a potražnja za njima je velika - rekao nam je Karol Horvat, uzgajivač iz Bačkog Petrovca.

- Čujem da su u nekim mestima čvarci otišli na 2.400 dinara. Svinjska mast je oko 350, a bila je ne više od 200. Kod nas su čvarci početkom godine bili oko 800. Ko hrani svinje imaće za sebe. Za prodaju teško. Trenutna cena žive vage im je oko 270 dinara, neko prodaje i za 240. Ali, ispod 300 za kilogram se ne isplati. I ovo je malo, s obzirom na to koliko je hrana za stoku poskupela.

Foto printskrin aplikacija

Nije, međutim, cena svinjske masti jedina poražavajuća. Na gotovo svakom pakovanju, čak i onih najpoznatijih proizvođača i prerađivača u našoj zemlji, piše "domaća" svinjska mast, što, očigledno, nije tačno. Skoro nigde nema oznaka "proizvedeno u Srbiji", što je po zakonu obavezno za proizvode koji u sebi sadrže više od 50 odsto sirovine domaćeg porekla. Ista je situacija i sa čvarcima. I oni i svinjska mast prave se od uvoznog mesa.

Ni sa suncokretovim uljem situacija nije sjajna po pitanju cene. Država je i dalje drži pod kontrolom. Tako je, posle nekoliko intervencija, Vlada Srbije odredila prošle nedelje da maksimalna maloprodajna cena litra jestivog suncokretovog ulja ne sme biti viša od 219,99 dinara. Odluka je počela da važi od 21. oktobra. Država je i pre toga ograničavala cenu, litarskog pakovanja, pa su veliki trgovinski lanci suncokretovo ulje u većim pakovanjima prodavali po ceni od 300 dinara za litar.

DOVOLjNO

OVE godine će naša zemlja imati dovoljno suncokreta i suncokretovog ulja za sopstvene potrebe i za izvoz, jer se očekuje ukupan rod od oko 660.000 tona. Kada se bude preradio, biće dovoljno ulja i za izvoz.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SJAJNE VESTI ZA RUSIJU: Oglasio se MMF, brojke premašile očekivanja