STANOVI U NEMAČKOJ ZA GODINU DANA SKUPLJI VIŠE OD 10 ODSTO: Porodične kuće u velikim gradovima najskuplje

Novosti onlajn

24. 09. 2022. u 16:44

CENE kuća i stanova u Nemačkoj veće su peto tromesečje zaredom više od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali se taj rast cena nekretnina polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.

СТАНОВИ У НЕМАЧКОЈ ЗА ГОДИНУ ДАНА СКУПЉИ ВИШЕ ОД 10 ОДСТО: Породичне куће у великим градовима најскупље

Foto: AP

Od aprila do juna cene stanova porasle su u proseku 10,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvom tromesečju ove godine taj rast cena je iznosio 11,6 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

U poređenju s prethodnim tromesečjem, poskupljenje stanova i kuća s jednim ili dva stana u drugom tromesečju u proseku je iznosilo 2,5 odsto.

Statističari su najveći rast cena zabeležili u retko naseljenim, ruralnim područjima, gde su kuće za jednu do dve porodice poskupele 13,6 odsto u odnosu na drugo tromesečje prošle godine, a stanovi 11,7 odsto.

U vodećim metropolama, poput Berlina, Hamburga, Minhena, Kelna, Frankfurta, Štutgarta i Dizeldorfa, cene porodičnih kuća skočile su 12,2 odsto, a stanova 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U urbanim sredinama dolazi do blagog popuštanja cena nekretnina. Tamo se stopa aprecijacije kuća od 7,8 odsto vratila na jednocifreni iznos prvi put od prvog kvartala prošle godine. Za stanove su kupci nekretnina morali izdvojiti 7,3 odsto više nego u to vreme prošle godine.

Zbog viših kamata, skupljih građevinskih materijala i problema sa snabdevanjem stručnjaci očekuju slabljenje potražnje za nekretninama koja u Nemačkoj cveta već više od deset godina.

Pogotovo zbog visokih kamata, sve više je onih koji ne mogu sebi da priušte kupovinu stana ili kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VITALAN U 92. GODINI: Radoš objavio sliku sa OCEM - vidite koliko liče (FOTO)