ŠOLC PUTUJE NA BLISKI ISTOK: Traži se hitno rešenje za nabavku energenata

Tanjug

24. 09. 2022. u 14:43

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc putuje danas na Bliski istok na dvodnevnu turneju u tri zemlje u nameri da sklopi nove sporazume za nabavku energenata i uspostavi nova savezništva u jeku globalnih ekonomskih i geopolitičkih previranja nastalih zbog rata u Ukrajini.

ШОЛЦ ПУТУЈЕ НА БЛИСКИ ИСТОК: Тражи се хитно решење за набавку енергената

Olaf Šolc, Foto EPA

Vlada kancelara Šolca od početka mandata u decembru prošle godine nastoji da nemačku ekonomiju, najsnažniju u Evropi, učini manje zavisnom od ruskih energenata - nafte, gasa i uglja, preneo je AP.

Iako je uvoz iz Rusije u poslednje vreme osetno smanjen, postoji bojazan da se Nemačka, kao i druge evropske zemlje, može suočiti sa nestašicama energenata u predstojećim mesecima.

Novi dobavljači pirodnog gasa su posebna briga i jedan od ključnih razloga Šolcove posete u pratnji visoke poslovne delegacije Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru, potvrdili su nemački zvaničnici pod uslovom da ostanu anonimni.

Tokom razgovora sa novinarima ovi izvori iz nemačke vlade su potvrdili da će Šolc tokom današnjeg susreta sa moćnim prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom u Džedi govoriti i o pitanjima ljudskih prava.

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovan je u julu jer se sastao sa saudijskim prestolonaslednikom uprkos tvrdnjama da je bin Salman umešan u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

- Naravno da se ovo putovanje pomno prati i nema sumnje da ćemo imati teške razgovore sa našim domaćinima. Ipak, mi ne možemo da odbijemo ovakve sastanke i saradnju - ukazao je jedan nemački zvaničnik.

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)