DOLAZI NAM ILON MASK ZA ELEKTROVOZILA: Američka kompanija "Rivijan" doneće nove tehnologije i inovativan pristup

S. B.

24. 09. 2022. u 13:00

ZA sebe kažu da teže da izgrade budućnost kakvu naša deca i deca naše dece zaslužuju, a to podrazumeva manje ugljenika u atmosferi.

ДОЛАЗИ НАМ ИЛОН МАСК ЗА ЕЛЕКТРОВОЗИЛА: Америчка компанија Ривијан донеће нове технологије и иновативан приступ

Foto Shutterstock

Odgovor američke kompanije "Rivijan" su električni automobili, preciznije terenci. Na prelasku sveta na održivu energiju uskoro će raditi i srpski inženjeri. Kako najavljuju nadležni, već do kraja godine ova kompanija će u Beogradu pokrenuti istraživački centar i uposliti njih 200.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ubrzo za njima u "Rivijanu" posao naći još 1.000 naših radnika.

- Dolazak u Srbiju američke kompanije "Rivijan" koja proizvodi električne automobile, strašno je važna vest. Za to je bilo potrebno gotovo dve godine borbe - rekao je predsednik Vučić.

- Hvala celom našem timu koji je radio na tome. To su odlične vesti za našu zemlju. Pre kraja ove godine otvoriće 200 radnih mesta za inženjere, onda 1.000 radnih mesta. To je jedna od dve, ili tri najjače američke kompanije za proizvodnju električnih automobila.

To je veliki uspeh za našu zemlju.

Predsednik najavom zapošljavanja još 1.000 otvara moguđnost da bi ova kompanija u Srbiji mogla da pokrene i prozvodnju svojih vozila. Američka firma "Rivijan" trenutno ima dve fabrike i obe su u Sjedinjenim Američkim Državama.

LITIJUM

SPEKULISANjE da bi "Rivijan" mogao u Srbiji da pokrene i proizvodnju, otvara i pitanje da li je Srbija zaista odustala od iskopavanja litijuma. Predsednik Aleksandar Vučić je priznao da smo "imali velike probleme sa litijumom i da je sam napravio neke političke greške, ali misli da je dobra poslovna klima razlog zbog koga 'Rivijan' dolazi u Srbiju".

Stručnjaci objašnjavaju da je otvaranje istraživačkog centra važno za naš automobilski sektor. U kragujevačkim pogonima treba da počne proizvodnja električnih automobila.

- Taj čovek Robert Skaring, vlasnik "Rivijana" je Ilon Mask za terenska vozila - kaže dr Miloš Petrović iz Centra za električna i hibridna vozila.

- To je inovativna kompanija i od njihovog dolaska možemo da imamo zaista dosta koristi.

Kao da smo odjednom prešli na viši nivo. Ta firma radi na novoj tehnologija i potpuno je futuristička. Fantastična je šansa da naših 200 inženjera radi i stiče iskustvo u takvoj firmi. Naročito je važno uz činjnicu da "Fijat" u Kragujevcu treba do 2024. godine da pređe na električne automobile. Sve to šalje ozbiljan signal da smo interesantni na svetskoj mapi. Ove automobile za koju godinu neće voziti vozači. Kreće potpuno novi koncept. Ljudi neće posedovati, nego će deliti automobile. Budućnost je počela i dobro je da imamo te igrače.

 

Dolaskom otvaraju tržišta

MILOŠ Petrović veruje da će "Rivijan" pre svega preko Srbije plasirati svoje proizvode.

- Oni imaju gotov proizvod - kaže Petrović. - To i nisu velike količine, ne prodaju oni ogroman broj vozila. Ne verujem da im je potreban rudnik litijuma, to nije masovan brend. Oni će gotov proizvod prebaciti u Evropu. Zahvaljujući našim državnim sporazumima odavde im je otvoreno tržište od 1,1 milijardu ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)