KRIZA SVE JAČA, MORA SE ŠTEDETI: Vlada nastoji da obezbedi stabilnu proizvodnju struje, kako na našoj teritoriji ne bi bilo restrikcija

E. B. TALIJAN

20. 08. 2022. u 11:00

CENA struje beleži novi skok. U četvrtak je megavat-sat koštao 563 evra, i bio je skuplji za 106 evra u odnosu na prošlu sedmicu, dok se pre godinu dana prodavao za 90 evra.

КРИЗА СВЕ ЈАЧА, МОРА СЕ ШТЕДЕТИ: Влада настоји да обезбеди стабилну производњу струје, како на нашој територији не би било рестрикција

Foto D. Novković

Osim rata u Ukrajini na rast cene utiče izuzetno sušna godina, koja je smanjila proizvodnju električne energije iz hidroelektrana.

Premijerka Ana Brnabić izrazila je nadu da Srbija neće biti u situaciji da sprovodi drastične mere štednje električne energije. Naša vlada, kako kaže, ulaže napore da se stabilizuje proizvodnja struje u zemlji i da se obezbede dovoljne rezerve, kako ne bi bilo restrikcija. U "Elektroprivredi Srbije" naglašavaju da su netačne informacije koje pojedinci plasiraju putem društvenih mreža, da ovo javno preduzeće, navodno, priprema ograničenja u potrošnji za septembar. Prema planu EPS-a, kako ističu, nikakve restrikcije nisu predviđene.

Premijerka je, povodom mera štednje, koje podrazumevaju da se gasi ukrasna rasveta na ulicama, kao što je to slučaj u nekim zemljama, kazala da mnogo turista posećuje Beograd upravo za praznike, jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu. Ministarka energetike Zorana Mihajlović u četvrtak je istakla da je potrebno da svi građani, privreda i država budu racionalniji u potrošnji energije i najavila da će Ministarstvo uskoro predložiti načine za uštedu.

Energetska kriza potresa čitav svet. Zemlje Evropske unije pripremaju hitno uvođenje planova za smanjivanje potrošnje, a slična situacija je i u regionu. U Severnoj Makedoniji od 1. septembra počinje primena mera od kojih se očekuje 15 odsto uštede struje. Na Kosovu i Metohiji su u ponedeljak počele restrikcije, a najavljuju ih i u Crnoj Gori.

U EPS-u kažu da je suša ove godine smanjila proizvodnju električne energije u hidroelektranama za 27 odsto, ali da je snabdevanje građana i privrede stabilno, jer se manjak struje iz hidrosektora nadoknađuje radom termoelektrana i uvozom. Kako dodaju, dugotrajna suša i istorijski loši hidrološki uslovi sa dotocima na rekama, koji su najniži u poslednjih 10 godina, uticali u na veoma niske nivoe akumulacija u Srbiji.

Stručnjak za energetiku i jedan od biviših direktora EPS-a, Željko Marković, ukazuje da smanjena proizvodnje u hidroelektranama mora da se nadoknadi uvozom, a da se te količine menjaju na dnevnom nivou u zavisnosti od hidrologije. Suša ne ugrožava samo hidroelektrane, već je pretnja za proizvodnju struje i u termoelektranama, jer koriste vodu iz reka za hlađenje tehnološkog procesa. Kako Marković objašnjava, sada nije takva situacija da bi dovela u pitanje proizvodnju, a ukoliko vodostaj bude još niži, onda bi morala da se smanji, kako se ne bi oštetili pogoni. On ističe i da kada dođu hladni dani ne treba da bude ovakvih problema, jer se očekuju padavine.

RAST

NA mađarskoj berzi, koja je referenta za naš region, za isporuku u septembru juče je cena struje bila 554 evra, a prošle nedelje je iznosila 490 evra. Fjučersi za poslednji kvartal ove godine poskupeli su za 79 evra u odnosu na pre sedam dana, te su se juče prodavali po 629 evra.

UVOZ, ČAK, I NIŽI

UVOZ električne energije ove godine će, verovatno, biti sličan kao i prošle, kada je na dnevnom nivou iznosio oko 15 odsto, možda čak i niži, jer se EPS priprema i ulaže, uvozi se ugalj. Ovo kaže stručnjaka za energetiku Željko Marković, objašnjavajući da je taj uvozni energent kvalitetniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)