DO PANELA ŠEST UMESTO 20 KORAKA: Od energije sunca do kraja godine mogli bismo da dobijemo 30 megavat-sati struje

S. B.

04. 08. 2022. u 15:03

GODINAMA unazad u Srbiji se uz pomoć solarnih panela proizvede oko 11 megavat-sati struje.

ДО ПАНЕЛА ШЕСТ УМЕСТО 20 КОРАКА: Од енергије сунца до краја године могли бисмо да добијемо 30 мегават-сати струје

Solarni paneli, Foto N. Fifić

Izmenama regulative i uvođenjem kategorije kupac proizvođač nadležni veruju da će se konačno, već ove godine, energija dobijena od sunca - utrostručiti. Na duže staze očekuju da se iz ovog izvora dobije struja jednaka desetini proizvodnje naših termoelektrana.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković istakla je juče da su izmenama propisa stvoreni uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela. U aprilu prošle godine usvojen je Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

- Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije - objasnila je Atanackovićeva.

- On daje izjavu da je to u redu i zatim se zaključi ugovor o kupcu proizvođaču sa EPS snabdevanjem i priključi se na mrežu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelja i vrlo je efikasna.

Ugradnjom solarnih panela mogli bi mnogi da uštede. Pa i privreda. Uz manje račune u budućnosti, obezbeđuju i sigurnost u snadbevanju.

- Kupac proizvođač je mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata - dodala je Jovanka Atanacković.

- Mi smo, kada stavimo solarne panele, kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela. Građani su prepoznali važnost investicija u obnovljive izvore energije. Do danas je zvanično upisan 131 prozumer u registar i svakoga dana vidimo povećanje tih brojeva, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti. U odnosu na svega 11 megavata solarnih elektrana koje smo imali u prethodnim godinama.

SUBVENCIJE

MINISTARSTVO energetike daje subvencije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finansira polovinu te investicije. Po 25 odsto troškova snose država i lokalna samouprava.

- Verujemo da ćemo na taj način dodatno podstaći građane koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru - zaključila je Jovanka Atanacković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna