MAKSIMALNA CENA STRUJE 4.000 EVRA ZA KILOVAT! Prosečna cena u Estoniji dostigla rekordnih 682,05 evra

P. Z. S. / ria.ru

17. 08. 2022. u 20:24

CENA struje u Estoniji porasla je u sredu na rekordnih 682,05 evra po MVh ove godine, javio je državni radiodifuzni portal ERR.

МАКСИМАЛНА ЦЕНА СТРУЈЕ 4.000 ЕВРА ЗА КИЛОВАТ! Просечна цена у Естонији достигла рекордних 682,05 евра

D.N.


-Prosečna dnevna cena električne energije u estonskoj zoni cena berze Nord Pool u ​​sredu je porasla na ovogodišnji rekord od 682,05 evra po megavat-satu. Maksimalna tarifa je fiksirana na 4 hiljade evra za jedan sat, a cena minimalne tarifa je bila 305,72 evra po megavat-satu.

Prethodni apsolutni rekord berzanskih cena električne energije u Estoniji zabeležen je 8. avgusta, kada je cena dostigla 500,65 evra po megavat-satu.

Prema rečima Ingrid Arus, šefa odeljenja prodaje u baltičkom regionu berze Nord Pool, povećanje cena na berzi električne energije u sredu na rekordno visok nivo posledica je istovremene koincidencije niza faktora, glavni od čega je nestašica električne energije na berzi.

-Trenutno je u baltičkim zemljama nestašica struje, a iako su iskorišćene sve mogućnosti za uvoz struje iz Finske, Švedske i Poljske, to ipak nije bilo dovoljno – potražnja je veća, rekao je Arus za ERR.

Ona je napomenula da je u Estoniji većina blokova elektrane Narva u remontu, dok je u Letoniji, gde je obično bio veliki obim proizvodnje hidroelektrane, nivo vode u rezervoarima naglo opao i snabdevanje električnom energijom smanjio.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)