ZA SVAKI ČEK MORA I FISKALNI RAČUN: Iznos čeka već 14 godina nije uvećavan pa i dalje iznosi 5.000 dinara

B. Caranović

01. 07. 2022. u 09:33

MAKSIMALNI iznos čeka od 5.000 dinara nije se menjao više od 14 godina. Još je tada, 1. januara 2008. godine, ovaj iznos usaglašen sporazumom banaka.

ЗА СВАКИ ЧЕК МОРА И ФИСКАЛНИ РАЧУН: Износ чека већ 14 година није увећаван па и даље износи 5.000 динара

Foto N. Fifić

Iako se od tada broj transakcija na poček, iz godine u godinu smanjuje, i dalje su i te kako prisutne. Bankama čekovi ne donose zaradu, odavno nude alternative u vidu raznih kartica, ali mnogi građani ih vole jer im omogućavaju plaćanje na odloženo bez kamate.

Nova pravila fiskalizacije su, međutim, nametnula komplikovanije uslove trgovcima u slučaju primanja čekova. Računovođe smatraju da će to izuzetno otežati rad trgovcima i čak opravdati ukidanje prodaje na rate.

Kako prodavci kažu, prema dostupnom objašnjenju na sajtu Ministarstva finansija, za svaki ček, koji dospeva pre preuzimanja robe, moraće da izdaju poseban račun. Kako koja rata dospeva, tako moraju i da štampaju račune, ili ih u dogovoru sa kupcem šalju elektronski.

- Trgovac prodaje komodu na šest mesečnih rata - primer je iz Biltena Ministarstva finansija, u delu koji se odnosi na fiskalizaciju.

- Kupac je 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust i 29. septembar 2022. godine. Komoda će biti isporučena 3. juna 2022. godine. Prodavac ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans po čekovima u aprilu i maju, kao i za dan isporuke u junu. Obveznik fiskalizacije može račun dostaviti elektronskim putem, isključivo uz saglasnost kupca dobara, odnosno korisnika usluge.

Prema rečima Snežane Mitrović, predsednice Udruženja računovodstvene komore, nepotrebno je uvedeno izdavanje računa za avanse, što je izuzetno i zakomplikovalo posao trgovcima, jer je problem kako na kraju povezati avansne račune sa konačnim iznosom.

Smatra da taj deo sa plaćanjem na odloženo i ostavljanjem čekova pre preuzimanjea robe treba korigovati.

Iz Narodne banke Srbije kažu da se ne zalažu za administrativno ukidanje čekova, budući da su vrlo prisutni u prodaji. Prema godišnjim podacima za period od poslednjih pet godina, primetan je pad od 19,14 odsto u broju realizovanih čekova građana i to sa 7.733.866 čekova, koliko je bilo realizovano u 2017. godini, na 6.253.668 čekova, koliko je bilo realizovano u 2021. godini.

- Uzimajući u obzir podatke o realizovanim čekovima, statistika pokazuje trend smanjenja, kako broja realizovanih čekova, tako i ukupne vrednosti realizovanih čekova tokom godina - kažu u NBS. - Prosečna vrednost po realizovanom čeku u posmatranom periodu iznosila je nešto manje od 4.700 dinara. Podatke o realizovanim čekovima dostavilo je 14 od ukupnog broja banaka.

VELIKI IZBOR KARTICA

POSLEDNjIH godina su implementirani i savremeniji instrumenti plaćanja kojima je omogućeno odloženo plaćanje, a tu bismo posebno istakli i mogućnost odloženog plaćanja upotrebom "dina" debitne platne kartice - kažu u NBS.

- To je bezgotovinski platni instrument koji omogućava plaćanje na odloženo, u okviru svojih raspoloživih sredstava i bez potrebe da se dodatno zadužuju u banci korišćenjem kredita. Ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je znatno brže i jednostavnije - nema čekanja na kasi i vremenski zahtevnog ispisivanja čekova, kao ni ograničenja potrošnje po čeku, a broj rata korisnik određuje sam pri kupovini.

KOMPLIKOVANO RAČUNOVODSTVO

OVA novina može da natera prodavce da ukinu čekove kao sredstvo plaćanja, budući da će računovodstvo učiniti komplikovanijim - smatra Snežana Mitrović.

- Na računu kada se plaća na rate mora da stoji i datum poslednjeg čeka. Računi za avanse biće na iznos koji je do tada plaćen. Sve to na kraju treba povezati nekako.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju