RUSI MASOVNO OTVARAJU RAČUNE: Od početka rata u Ukrajini u bankama porastao broj stranih klijenata

B. Caranović

04. 06. 2022. u 10:00

POSLEDNjIH meseci veliki broj državljana Rusije otvorio je račune u našim bankama. Od početka rata u Ukrajini u veće gradove Srbije stiglo je oko 400 ruskih, uglavnom IT kompanija, pa se procenjuje da je otvoreno nekoliko hiljada ovih nerezidentnih računa. Stručnjaci smatraju da je korisno za domaću privredu podržati dolazak takozvanih digitalnih nomada u Srbiju, pa olakšati finansijske i pravne procedure za strance.

РУСИ МАСОВНО ОТВАРАЈУ РАЧУНЕ: Од почетка рата у Украјини у банкама порастао број страних клијената

Foto Shutterstock

Poslednja statistika pokazuje da je trenutno u 22 banke u Srbiji otvoreno 8.382.946 računa, što je za sedam odsto više nego prošle godine. Verovatno će broj biti i veći kada se uračunaju i novopridošli nerezidenti iz Ruske Federacije. Broj korisnika ovih računa je oko 5,6 miliona, što je više za četiri odsto nego u isto vreme lane. Do sada su najbrojniji nerezidenti u Srbiji bili iz Evropske unije.

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka, kada Dubai može da ima svega deset odsto domaćih, a čak 90 procenata stranih kompanija i vlasnika računa u bankama, zašto se ne bi i Srbija kretala u tom pravcu.

- Pojedine zemlje u okruženju čak određenim merama stimulišu dolazak stranih, ne samo ruskih, kompanija koje se bave IT, takozvane digitalne nomade kojima nije bitna lokacija gde će otvoriti preduzeće - kaže Vasić. - Pojedinačna je odluka svake banke na osnovu procene rizika da odluči da li će da otvori račun strancu. Smatram, međutim, da od njihovog dolaska Srbija i naša privreda samo mogu da imaju koristi.

Stranci u Srbiji mogu da otvore i dinarske i devizne račune. To važi i za pojedince, privredna društva, predstavništva stranih kompanija. Da bi dobili račun, moraju da prilože ispravu, ličnu kartu ili pasoš. Neophodna je potvrda o boravištu. Posebna kontrola koju banke moraju da obave odnosi se na Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

- Zakoni koji regulišu otvaranje računa za strane državljane usklađen je sa EU i to kao postoji decenijama unazad, ali je tu temu aktuelizovao dolazak ruskih kompanija - kaže Vasić. - I pre ukrajinske krize, veliki broj IT stručnjaka je došao da živi kod nas i otvorio račune. Na njih može da se prenese do 10.000 evra, a za sve iznad toga neophodno je dokazivanje porekla novca. Jedina usluga koja im nije na raspolaganju je podizanje kredita.

NEMA NIKAKVIH OGRANIČENjA

Iz NBS naglašavaju da ne postoje nikakva ograničenja ni za ruske državljane da otvaraju račune, ali dodaju da banke slobodno biraju klijente.

Posebna kontrola koju banke moraju da obave odnosi se na Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

ISPLATIVA ŠTEDNjA

OSIM da posluju kod nas, stranci su poslednjih 10 godina otvarali račun u Srbiji zbog isplativije štednje - kaže Vasić. - Naime, zbog veće kamate, u odnosu na matične zemlje EU, mnogi su se odlučivali da deo novca prebace u dinare i dobiju dva do tri odsto više na položeni novac, nego u svojim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)