I FRANCUZI POZIVAJU NA ŠTEDNJU: Žure da napune skladišta gasa, direktori kompanija uputili zahtev

Tanjug

26. 06. 2022. u 14:35

DIREKTORI velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su danas pojedince i kompanije da odmah ograniče potrošnju energije, kako bi se pripremili za preteću energetsku krizu.

И ФРАНЦУЗИ ПОЗИВАЈУ НА ШТЕДЊУ: Журе да напуне складишта гаса, директори компанија упутили захтев

Foto: Shutterstock

- Moramo da radimo kolektivno na smanjenju naše potrošnje, kako bismo povratili prostor za manevrisanje - rekli su izvršni direktori Anži (Engie), EDF i Total u otvorenom pismu koje je objavio nedeljnik "Žurnal di dimanš".

U pismu koje su potpisali Katrin Mekgregor iz kompanija Anži (Engie), Žan-Bernar Levi iz EDF-a i Patrik Pujane iz Total Enerži (Total Energies) govori se o naglom padu isporuke ruskog gasa, kao i ograničenoj proizvodnji električne energije zbog problema sa održavanjem, prenosi Rojters.

Francuska ima za cilj da napuni svoja skladišta gasa do rane jeseni, izjavila je u četvrtak premijerka Elizabet Born.

Skladišta gasa u zemlji su trenutno popunjena 59 odsto.

Francuski mediji u martu su izvestili da je Vlada u pregovorima sa Total Enerži o povećanju kapaciteta za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG), nakon što su Sjedinjene Države rekle da su spremne da povećaju isporuke Evropi.

- Preduzimanje akcija već ovog leta omogućiće nam da se bolje pripremimo na početku sledeće zime, posebno za očuvanje naših rezervi gasa - navodi se u pismu rukovodilaca energetskih kompanija.

Dodaje se da napori da se ograniči potrošnja treba da uslede odmah i da budu "kolektivni i masovni".

Takođe su naveli sopstvene napore da pronađu nove izvore gasa i izgrade plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) u luci Avr, na severu Francuske.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POTPUNO NEVEROVATNO MESTO ZA LETOVANJE: Ovo je hotel koji će odrasle oduševiti, a najmlađima oduzeti dah