U NEMAČKU JE VEĆ STIGLA ENERGETSKA KRIZA: Habek opet apeluje - "Zima je na pragu, moramo rešiti problem sa gasom"

Novosti onlajn

23. 06. 2022. u 19:31

U NEMAČKOJ je već stigla energetska kriza, rekao je ministar ekonomije Nemačke Robert Habek u Bundestagu.

У НЕМАЧКУ ЈЕ ВЕЋ СТИГЛА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: Хабек опет апелује - Зима је на прагу, морамо решити проблем са гасом

Foto: EPA

- Leto je, želimo da posle dve godine pandemije ponovo budemo slobodni, ali zima je na pragu. Već sada. Politički stoji pred vratima. A mi moramo da rešiti problem sa obezbeđenjem gasa. Sada moramo preduzeti mere koje će nam biti neophodne na zimu - rekao je on.

Prema ministrovim rečima, „u Nemačkoj je gasna kriza, iako je sada zagarantovana sigurnost snabdevanja, a nivo popunjenosti skladišta raste”.

U isto vreme, kako je dodao Habek, ako po završetku remontnih radova na "Severnom toku 1" dođe do zaoštravanja situacije, Nemačka će se naći u situaciji da neće imati imati dovoljno gasa za predstojeću zimu, prenosi Sputnjik. 

Vlada je danas najavila prelazak na drugu fazu plana smanjenja potrošnje gasa usled smanjenja isporuka "Gasproma". Ruska državna korporacija je to povezala sa poteškoćama, nastalim tokom remonta opreme koja je pod sankcijama. Osim toga, dan ranije je list "Fajnenšel tajms" objavio da Berlin strahuje od potpunog prestanka snabdevanja tokom letnjeg održavanja gasovoda "Severni tok".

Energetske sankcije Rusiji treba prekinuti, jer odbijanje ruskih energenata utiče samo na stanovništvo i kompanije u Nemačkoj, rekao je Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i zaštitu klime.

BONUS VIDEO: 

KATASTROFALNE POSLEDICE ZEMLjOTRESA: Najmanje hiljadu poginulih na istoku Avganistana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel