UTICAJNI NEMAČKI POSLANIK: Energetske sankcije Rusiji treba prekinuti, neće zaustaviti ruske tenkve

P. Z. S. / ria.ru

23. 06. 2022. u 20:01

ENERGETSKE sankcije Rusiji treba prekinuti, jer odbijanje ruskih energenata utiče samo na stanovništvo i kompanije u Nemačkoj, rekao je Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i zaštitu klime.

УТИЦАЈНИ НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК: Енергетске санкције Русији треба прекинути, неће зауставити руске тенкве

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Ranije je nemački ministar ekonomije Robert Habek najavio aktiviranje druge faze gasnog plana za vanredne situacije, što posebno podrazumeva da kompanije počnu mere za uštedu potrošnje gasa.

-Habek nije mogao da kaže koje konkretne mere treba preduzeti kako bi se sprečilo da domaćinstva i preduzeća budu slomljena teretom cena u narednim mesecima, naveo je Ernst u saopštenju na sajtu stranke Levica.

U stručnoj zajednici, prema Ernstu, postoji konsenzus da ove godine neće biti moguće u potpunosti bez ruskog prirodnog gasa.

-Da bi sprečile štetu sopstvenim građanima, nemačka vlada i EU moraju hitno da preispitaju svoje sankcije Rusiji u energetskom sektoru. One slabo rade, ugrožavaju našu industriju i imaju sve veći uticaj na naše stanovništvo, parlamentarac istakao.

Ernst je rekao da njegova stranka podržava sankcije protiv „oligarha“, ali su potrebni diplomatski napori da bi se doneo mir u Ukrajini. Savezna vlada već mesecima pooštrava sankcije energetskom sektoru i sada je iznenađena što Rusija ograničava svoje snabdevanje, kaže Ernst.

-Savezna vlada mora da prizna da kratkoročno gašenje ruske energije neće usporiti rusku vojsku, već će samo naneti ogromnu štetu sopstvenom stanovništvu i kompanijama. Ne treba nam politika sankcija koja je čisto simbolična i čini naše stradaju radnici, penzioneri i porodice, naglasio je on.

Zapadne zemlje su ranije uvele nekoliko paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Putin je takođe rekao da su Sjedinjene Države i Evropska unija faktički prekršile svoje obaveze prema Rusiji, zamrznuvši njene devizne rezerve. On je dodao da aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri