SVE O CENAMA ROMINGA: "Papren" poziv sa plaže

B. CARANOVIĆ

27. 05. 2022. u 13:00

OPERATERI u Srbiji već zadovoljno trljaju ruke, jer se turistička sezona vraća na onu od pre pandemije.

СВЕ О ЦЕНАМА РОМИНГА: Папрен позив са плаже

Novosti

Osim ako letuju na crnogorskom, albanskom ili primorju u Bosni i Hercegovini, gosti iz Srbije trebalo bi da se spreme za "paprene" cene mobilnih usluga, tokom boravka u omiljenim letovalištima širom sveta. U zemljama Zapadnog Balkana, usluge u romingu su "kao kod kuće", u Grčkoj od prošlog jula snižene, cene na ostalim destinacijama zavise od zone kojoj pripadaju, pa je minut od 60 do 360, a poruke od 30 do 50 dinara.


Od prošle godine važi pravilo da se u Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji i Albaniji roming naplaćuje po istoj ceni kao i u svojim zemljama. Kako su nam potvrdila sva tri operatera MTS, "Jetel" i "A1", paketi koje korisnici imaju u Srbiji važe i na Zapadnom Balkanu.


Prošlog leta mobilni operateri značajno su spustili cene rominga u Grčkoj - od 60 do 99 odsto. Pre nekoliko dana tokom razgovora ministara turizma Srbije i Grčke Tatjane Matić i Vasilisa Kikiljasa razmatrano je novo spuštanje cene rominga, ali zasada je odlazni minut od 19,06 do 49,9 dinara. Megabajt interneta u romingu košta oko dinar, a slanje poruke oko četiri dinara.


- Što se ostalih zemalja tiče, osim lokacije na cenu mobilnih usluga u romingu utiče i tip paketa i usluge - postpejd, pripejd, kontrola troškova - kažu mobilni operateri. - Najpopularnije destinacije za turiste iz Srbije su Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija, koje pripadaju nultoj zoni.

Ljudi odavde odlaze i na plaže Hrvatske, Bugarske, Turske, Tinisa, Egipta, a sve češće Dubaija ili Tanzanije. Svojim korisnicima preporučujemo da se pre odlaska na put informišu i o povoljnim roming dodacima.


Poziv iz Hrvatske i Bugarske uglavnom košta oko 100, poruke 24 do 30, dok su iz Turske i Španije odlazni minuti oko 150 dinara. Za goste u Ujedinjenim Arapskim Emiratima minut razgovora košta od 200 do 360, SMS oko 50 dinara, slično kao i u Egiptu. U ostalim zemljama, osim Zapadnog Balkana i Grčkoj, jedan megabajt interneta u romingu košta od 600 do 2.500 dinara.

PAKETI


SVI provajderi nude i postpejd roming dodatke, koji se mnogo više isplate onima koji su sigurno da će koristiti usluge telefinije u inostranstvu. U zavisnosti od broja minuta, ponude koje obuhvata i lokacije, kreću se već od 400 do 4.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati