CENA GASA OD 600 DOLARA BILA BI POVOLJNA: Profesor LJubodrag Savić o predstojećim pregovorima Vučića i Putina o novom ugovoru

E. B. T.

25. 05. 2022. u 10:13

ZA Srbiju će biti veliki uspeh ukoliko u pregovorima sa Rusijom o novom gasnom aranžmanu cena bude što više vezana za naftnu formulu, ako bi to moglo da bude između 500 i 600 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Bilo bi odlično ukoliko bismo dobili dugorični ugovor na deset godina. Ovo je u utorak ocenio profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić uoči najavljenog razgovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o snabdevanju naše zemlje plavim gorivom.

ЦЕНА ГАСА ОД 600 ДОЛАРА БИЛА БИ ПОВОЉНА: Професор Љубодраг Савић о предстојећим преговорима Вучића и Путина о новом уговору

Foto Tanjug

On smatra da je Srbija u teškoj situaciji i da će uslovi gasnog ugovora najviše zavisiti od toga da li ćemo uvesti sankcije Rusiji. Ipak, očekuje da će u pregovorima biti postignuto neko kompromisno rešenje oko gasa.

- Srbija nije uvela sankcije Moskvi, ali ne može da se kaže da je samo stala iza ruske strane, već da pre svega štitimo naš interes - ocenio je Savić. - Ako ne uvedemo sankcije, logično je da možemo da očekujemo neku povoljniju cenu. Pitanje gasa verovatno će biti deo igre Rusije, koja očekuje podršku.

U tom smislu je moguće, kako dodaje, da će pružiti priliku Srbiji da još malo razmisli i dati ugovor za snabdevanje gasom na kraći period. On smatra da bi to bila vrsta pritiska na našu zemlju. Prema njegovim rečima, veliki broj stranih investitora došao je u našu zemlju upravo zbog jeftine struje i gasa i da je i zbog toga veoma važno da dobijemo što bolju cenu. Komentarišući otvaranje Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kome je prvi govorio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, Savić ocenjuje da je to pokazalo da je Ukrajina suštinska tema ovogodišnjeg foruma, na kome će zapadne zemlje poslati jasnu poruku.

- Svet ne čeka ništa dobro, problem je u ekonomskom smislu i zbog činjenice da je kapitalistički model doveo do toga da se u sve manjem broju ruku gomila svetsko bogatstvo, a sve je više siromašnih - smatra Savić. - Pribojavam se da sada ulazimo u finale te situacije. Imam utisak da se u svetu prave blokovi za definitivni obračun.

IZVANREDAN POTEZ

IZVANREDAN potez Srbije je obezbeđivanje skladišta od 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj. Ovako je Savić ocenio dogovor predsednika Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana o pohranjivanju plavog goriva, ukazujući da naša zemlja ima problema sa nedovoljnim kapacitetom "Banatskog Dvora" i da ne može dnevno da povuče više od pet miliona kubika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024