MALI PORUČIO NA VAŽNOJ KONFERENCIJI: Vlada će štititi životni standard građana i našu privredu

Novosti online

18. 05. 2022. u 10:01 >> 10:42

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je na konferenciji „Koliko je srpska privreda otporna na globalne krize i izazove“, koja se održala u Privrednoj komori Srbije.

МАЛИ ПОРУЧИО НА ВАЖНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ: Влада ће штитити животни стандард грађана и нашу привреду

Foto: Printskrin

Na skupu se obratio i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Konferenciju su organizovale Privredna komora Srbije, Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje i Nemačka razvojna saradnja.

Čadež - Moramo se pripremiti za period koji dolazi

- Vidimo i osećamo tri loša signala - veliki globalni skok inflacije, visoka kamatna stopa i cena bakra koja je trenutni niža 10 posto. Energenti više nikada neće biti jeftini kao pre krize - rekao je Čadež.

foto: S. B.

Čadež je istakao da smo jako vezani za nemačku privredu. Kako kaže, mi smo deo jednog kompleksnog sistema. 

- Analitičari predviđaju da će tokom leta doći do jednog rata energenata - isporuke gasa ka Zapadnoj Evoropi, što će dovesti do velikih problema - istakao je Čadež. 

Kako kaže, ukoliko dođe do ovog najgoreg scenacija, alternativa ne postoji. Ovakav scenario najviše bi pogodio regione u Nemačkoj sa kojima mi najviše sarađujemo. 

Kaže da ne postoji dilema oko toga za šta je vezan naš sistem - dve trećine našeg izvoza vezano je za Evropsku uniju. 950.000 radnih mesta je direktno vezano za EU.

- Naš izvoz ka EU je 17 puta veći nego u Rusiju. Mi smo ekonomski deo evropskog sistema - rekao je Čadež. 

Kaže da se krize dešavaju uglavnom odloženo i da je ovo verovatno uvod. Srpski izvoz je u porazu, ali postoji nekoliko činjenica - problem logistike, rat u Ukrajini koji je paralisao svetsku privredu i doveo do velike inflacije. 

- Danas vaše poslovanje karakteriše nepredvidivost - naglasio je on. 

U ovom trenutku, kako je naveo, ljudi mogu teško da planiraju svoju proizvodnju. Pred nama je težak period na koji ne možemo toliko uticati, jer je problem globalnog tipa. No, Vlada Srbije dobro radi na tome da ti udari ne budu mnogo gori, a o tome svedoči, na primer, niska cena struje u Srbiji. 

- Mi nismo izolovano ostrvo i moramo se pripremiti za ono što nas čeka na jesen - zaključio je Čadež. 

Ambasador Šib - Rat u Ukrajini će imati posledice na ekonomiju

Na konferenciji se obratio i Tomas Šib. 

- Nesumnjivo je da će rat u Ukrajini imati velike posledice na svetsku ekonomiju - istakao je ambasador Šib. 

- Pre rata ukrajinski IT sektor je bio jedan od najbrže rastućih. Sada stručnjaci iz ove oblasti nisu u mogućnosti da rade - naveo je on. 

Ambasador Šib ukazao je na to da se rat u Ukrajini ogražava na prosečni rast inflacije koja se nameće kao jedna od najvažnijih tema u poslednje vreme.  

foto: S. B.

Istakao i je da će privatni sektor iz nemačke nastaviti da ulaže u dugoročne projekte u Srbiji. 

Integracija Zapadnog Balkana u Evrospku uniju ostaće prioritet Nemačke spoljne politike, zaključio je ambasador Šib. 

foto: S. B.

Ministar Mali - I dalje rastemo i daleko smo od recesije 

- Srbija čvrsto stoji na evropskom putu i putu integracija - počeo je svoje obraćanje ministar finansija Siniša Mali. 

Ministar se zahvalio na podršci koju Nemačka daje na putu ka našem najvažnijem cilju - integraciji u Evropsku uniju. 

- Dostigli smo  7.5 milijardi evra spoljnotrgovinske razmene - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

- Ove godine imamo veću razmenu nego prošle godine. Nemačka je treći najvažniji investititor u našoj zemlji. To je i velika odgovornost za nas da našu privredu učinimo što boljom za sve investitore - rekao je Mali. 

Vlada uspešno čuvala ekonomiju u epidemiji

Ministar Mali je podsetio kako se Vlada Republike Srbije borila da očuva ekonomiju tokom pandemije korona virusa. 

Vlada Srbije je pomogla građanima i privredi sa 8.8 milijardi evra.

- U doba najveće krize Srbija je postigla izuzetne rezultate - rekao je Mali. 

- Ostvarili smo najvećžu stopu BDP rasta, to se nikada do sada nije desilo, a mi smo to uspeli u vremenu najveće krize. Nama je sada svaki makroekonomski indikator potpuno stabilan. Udeo duga nam je 52,1 odsto BDP. Nama je nezaposlenost između 10 i 11 posto, na nivou pred krizu. Imaćemo do 3 posto deficita ove godine, a naplata PDV-a ide mnogo bolje nego što smo očekivali - istakao je Mali. 

Kako kaže, i dalje rastemo i daleko smo od recesije. 

- Ogromni su izazovi sa kojima se suočava ceo svet, evropska i srpska ekonomija. Naša ekonomija zavisi i od toga šta se dešava u EU. Ova kriza, rat, pandemija korona virusa, energetska kriza su faktori koji dovode svet u opasnost od inflacije, od krize. Svi se suočavaju sa tim izazovima, pa i mi. U ovom trenutku Vlada je imajući to u vidu preduzela čitav niz mera da zaštiti interese privrede i građana Srbije - kao što je kontrolisana cena goriva, niska cena struje, ograničene cene životnih namirnica - istakao je Mali. 

foto: S. B.

Navodi, da Srbija nastavlja da pomaže građanima - penzionerima, mladima, medicinskim radnicima u više navrata su isplaćivane jednokratne novčane pomoći. Zaposleni u zdravstvu i prosveti su dobili po 10.000, mladi 100 evra, po 20.0000 dinara penzioneri.

- To ne pokazuje samo stabilnost javnih finansija nego i brigu prema građanima - ističe Mali. 

Kako kaže veliki je izazov za celu Evropu da u narednih deset meseci obezbedi energente, jer od toga zavisi ekonomija. 

- Privreda se suočava sa velikim problemom. Rastu cene inputa, tu je pritisak na porast plata, ne možete da povećate cene, da se to ne bi odrazio na život građana - navodi Mali. 

Imamo otvoreno i pitanje fiskalne politike. 

Nije ni malo jednostavno i lako, ocenjuje Mali. 

Sa ovakvim izazovima se niko nikada u ekonomiji nije suočavao. Ovo je "savršena oluja", ističe Mali. Srbija je u poslednje 3 godine pokazala koliko je stabilna i koliko sve što obeća ispuni. To je garant onoga što ćemo raditi u budućnosti - na svaki način štititi našu privredu i naše građane - ističe ministar. 

Nova pomoć za privrednike

- Donećemo još jednu meru koja se odnosi na 1400 preduzeća koja su usmerena na Ukrajinu, Belorusiju, Rusiju - odobravaće se krediti na 5 godina sa grejs periodom od dve godine. To će značiti mnogo za njih, jer su oni pogođeni ovim sukobom - istakao je Mali. 

Potpuno smo posvećeni nastavku reformi u zemlji - rekao je Mali i podsetio na proces fiskalizacije, sistem Efaktura koje će umnogome doprineti transparentnosti naše ekonomije. Navodi i da reforma Poreske uprave ide po planu, kao i da nijedan važan infrastrukturni posao nije stao i da će se tako nastaviti i budućnosti. 

- Vlada ostaje siguran partner i Nemačkoj i investitorima koji dolaze iz Nemačke. Vlada će kao i do sada biti veoma odgovorna i dati sve od sebe da zaštiti životni standard Srbije i našu privredu - zaključio je Mali. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)