KATANAC ZBOG ZIDANJA KURSA: U pojačanim kontrolama NBS zatvoreno 87 menjačnica

B. Ca.

18. 03. 2022. u 06:45

NARODNA banka Srbije je zatvorila 87 menjačnica u Srbiji zbog utvrđenih nepravilnosti u radu. Ova menjačka mesta biće pod ključem do 30 dana.

КАТАНАЦ ЗБОГ ЗИДАЊА КУРСА: У појачаним контролама НБС затворено 87 мењачница

Foto Z. Jovanović

Intenzivna kontrola NBS započela je pre desetak dana, pre svega zbog brojnih žalbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS prema kojima prodajni za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni - niži za više od 1,25 procenata.

Prema rečima Bojana Terzića, generalnog direktora Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS, utvrđene su brojne nepravilnosti, ne samo u vezi sa rasponom kursa. Među njima su otkup i prodaje efektive van radnog vremena, neusaglašenost odnosa efektive i dinara, a bilo je, kako kaže, i osoba koje nisu imale sertifikat za rad u menjačnicama.

- Sve je to uslovilo da smo zatvorili oko 90 menjačkih mesta u Beogradu i Novom Sadu na period od 30 dana - rekao je Terzić. - Narodna banka Srbije nastaviće intenzivnu kontrolu i u narednom periodu. Propisi su jasni, moraju da se primenjuju i zakon važi za sve.

Poslednjih dana, kako Terzić kaže, tražnja za stranom valutom se smanjila drastično. Gotovo 20 puta. Umesto 38 miliona evra dnevno, koliko se kupovalo u periodu najveće navale na menjačnice, trenutni promet je ispod četiri miliona evra dnevno.

- Poručio bih građanima da ne kupuju evre, jer ne postoji problem sa kursom - kaže Terzić.

- Odnos evra i dinara je stabilan. Ne bi trebalo da građani dovode sebe u situaciju da posle te evre prebacuju u dinare i da na tim transakcijama gube. Osim toga, trenutno je najveća inflacija u evrozoni za poslednjih nekolio decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)