DINAR STABILAN DEVIZA DOVOLJNO NBS: Poslednjih dana i u našoj zemlji vlada veća potražnja za čvrstom valutom

B. Ca.

05. 03. 2022. u 09:11

U MENjAČNICAMA širom Srbije poslednjih dana bilo je povremene, kratkotrajne nestašice evra.

ДИНАР СТАБИЛАН ДЕВИЗА ДОВОЉНО НБС: Последњих дана и у нашој земљи влада већа потражња за чврстом валутом

Foto K. Mihajlović

Kako menjači kažu, od početka rata u Ukrajini, primetna je veća tražnja za devizama.

Mnogi su, verovatno iz straha, zbog geopolitičkih dešavanja, pojurili da kupuju strane valute. Nadležni kažu da je dinar stabilan i da nema razloga za paniku, ali je veća potražnja očigledno pospešila rast evra, koji se juče prodavao za 119-120 dinara.

Našoj redakciji javilo se nekoliko čitalaca koji su se požalili na manjak evropske valute u menjačnicama. Evro je, međutim, od juče počeo da raste, pa sa dosadašnjih 117,58, juče je kupovni kurs bio za dva dinara veći.

- Trebali su mi evri da platim stanarinu, pa sam bila iznenađena kada mi je rečeno u lokalnoj menjačnici u mom kraju da nemaju ni 10 evra da mi prodaju - priča Beograđanka Marijana S.

- Kažu da poslednjih dana vlada veliko interesovanje za kupovinu evra i da su mnogi trgovci devizama u toku dana ostajali potpuno bez evra. Ipak, uspela sam u drugoj menjačnici da kupim koliko mi je trebalo.

Prema rečima prestoničkog menjača Borisava Brujića, mnogi građani su počeli da izvlače keš iz slamarica i pojurili da ga menjaju za evre.

- Primetna je velika tražnja, ali čim se smanji količina bilo koje valute, mi možemo da je dobijemo u banci i nema nikakvih problema trenutno na tržištu novca - kaže Brujić za "Novosti".

- Da ja imam višak para, ostavio bih ih u dinarima. Nema razloga da se kupuju evri. Dinar i kurs su stabilni. Osim zebnje izazvane ratom, u ovom periodu se, inače, raspodeljuje dobit i zbog obaveza prema dobavljačima, pa je i zato pojačana potreba za evropskom valutom.

Iz Narodne banke Srbije kažu da nema mesta ni razloga za paniku. Očekuju da banke u što kraćem roku prenesu gotovinu menjačnicama, koje će podmiriti tražnju građana. Naloženo je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom:

- Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje. Imamo dovoljno instrumenata i delujemo kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi, preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost. Pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila. Pažljivo pratimo kretanja na finansijskom tržištu i bez zastoja snabdevamo domaće banke potrebnim količinama efektivnog stranog novca.

MENjAMO I RUBLjE

PREMA Brujićevim rečima, ne treba da strahuju ni sugrađani koji imaju rublje, jer menjači i njih kupuju.

- Ruska valuta je pala, ali nije strašno i nema razloga za paniku, primamo je i svakome kome treba menjamo u drugu valutu. Po zakonu, sve valute koje su na listi Narodne banke Srbije menjači moraju da primaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a