SVAKI OSMI IMA "SPONZORA" U DIJASPORI: Prema podacima Narodne banke, za osam meseci stiglo oko 2,28 milijardi evra doznaka iz inostranstva

B. Ca.

22. 11. 2021. u 09:53

KOLIČINA novca koji žitelji Srbije dobijaju iz inostranstva od familije, prijatelja ili na druge načine, još nije dostigla nivo pre korone. Kako u Narodnoj banci Srbije kažu, za prvih osam meseci ove godine, priliv doznaka iznosio je oko 2,28 milijardi evra. To je u odnosu na isti period lane rast od 19,2 odsto, ali je za 3,4 procenta manje nego u 2019. godini.

СВАКИ ОСМИ ИМА СПОНЗОРА У ДИЈАСПОРИ: Према подацима Народне банке, за осам месеци стигло око 2,28 милијарди евра дознака из иностранства

Foto M. Anđela

Od pre godinu i po dana postoji Jedinstveni registar korisnika novčanih doznaka NBS. U njemu je zabeleženo 1.008.622 korisnika. Ukupno 307.489 naših državljana slalo je novac, dok je 835.927 državljana Srbije primalo pare iz inostranstva. Od toga, 134.794 registrovanih je i slalo i primalo sredstva. S obzirom na to da u Srbiji prema statističkim podacima ima oko 6,9 miliona stanovnika, ispada da svaki osmi žitelj ima "sponzora" iz inostranstva.

- U registru se, uz strogo vođenje računa o zaštiti podataka o ličnosti, vode podaci samo o korisnicima novčanih doznaka koje su izvršene putem globalnih servisa za brzi prenos novca - kažu u NBS. - Nema podataka i o ličnim transferima preko računa u bankama.

I NBS kažu da je što se tiče doznaka, uticaj pandemije bio dvojak. Pre svega, to je pad BDP u zemljama iz kojih se šalje novac, a dodatno su uticale i restriktivne epidemijske mere koje su otežavale unos novca.

NAJVIŠE IZ NEMAČKE

GEOGRAFSKA struktura doznaka je ostala stabilna kako tokom pandemijske 2020. tako i u 2021 - objašnjavaju u NBS. - Od početka ove godine najveći priliv doznaka registrovan je iz Nemačke - 28 odsto, Švajcarske - 12 procenata, SAD i Austrije po osam odsto i Francuske - šest procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)