VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE: RGZ uveo automatizovan sistem evidentiranja zahteva, evo kako možete da proverite status predmeta

B. Ca.

29. 10. 2021. u 15:46

REPUBLIČKI geodetski zavod je u okviru implementacije novog informacionog sistema Katastra nepokretnosti uveo automatizovan sistem evidentiranja zahteva.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: РГЗ увео аутоматизован систем евидентирања захтева, ево како можете да проверите статус предмета

Foto M. Labudović

To će, kažu, otkloniti veliki deo dosadašnjih nepravilnosti i grešaka kao posledicu ljudskog faktora čime je sigurnost građana u upravljanju nepokretnostima podignut na znatno viši nivo.

Preporučuju građanima i svim korisnicima usluga javnih beležnika, sudova, geodetskih organizacija i drugih profesionalnih korisnika RGZ-a, da insistiraju na dobijanju ovog broja koji se u sekundi automatski generiše jer predstavlja jedini dokaz i pravnu sigurnost da je postupak utvrđivanja prava završen, a postupak evidentiranja u katastru nepokretnosti započet.

Uz pomoć ovog broja, građani će moći da prate status predmeta, preuzimanje rešenja na elektronskoj oglasnoj tabli i drugo. Ukoliko iz bilo kog razloga od strane obveznika dostave i profesionalnih korisnika u Republički geodetski zavod ne stignu kompletne informacije koje se odnose na predmetnu nepokretnost, sistem će automatski vratiti paket kao nepotpun čime se građani i privreda štite od zloupotreba, nepravilnosti i grešaka.

- Razlog uvođenja ovakvog sistema je činjenica da je dosadašnji način evidentiranja zahteva od strane javnih beležnika, sudova, geodetskih organizacija i drugih profesionalnih korisnika RGZ-a, dovodio do toga da neophodni podaci koji jednoznačno identifikuju predmetnu nepokretnost kao što su broj katastarske parcele, broj objekata ili broj dela objekta kao i katastarske opštine, ponekad bili izostavljeni što je dovodilo do grešaka i ugrožavanja pravne sigurnosti građana, ali i usporavanja procesa upisa u katastar nepokretnosti - kažu iz Katastra.

- Zbog toga su trpeli i građani i privreda, ali i sam RGZ koji je te elemente morao ponovo ručno da unosi u sistem što je podrazumevalo dodatni posao i vreme za zaposlene i mogućnost pojave grešaka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

LJUDI NEISTINE DOŽIVLJAVAJU KAO STVARNOST Nemci kritikuju Šolca: Ume li on da razgovara?