JASAN POKAZATELJ JAČINE SRPSKIH FINANSIJA: Mali potpisao memorandum o razumevanju sa Međunarodnom investicionom bankom

Novosti online

29. 10. 2021. u 13:48

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsednik Upravnog odbora Međunarodne investicione banke Nikolaj Kosov potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Međunarodne investicione banke.

ЈАСАН ПОКАЗАТЕЉ ЈАЧИНЕ СРПСКИХ ФИНАНСИЈА: Мали потписао меморандум о разумевању са Међународном инвестиционом банком

Foto: Ministarstvo finansija Republike Srbije

Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja jedan od koraka u pristupanju Republike Srbije Međunarodnoj investicionoj banci, jednoj od vodećih i najbolje ocenjenih međunarodnih finansijskih institucija koju čine devet zemalja sa prostora Evrope i Azije. Takođe, Međunarodna investiciona banka je jedina multilateralna razvojna banka sa centralom u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Moody’s ocenjuje Međunarodnu investicionu banku sa ocenom A3 sa stabilnim izgledima, S&P ocenjuje sa A- sa stabilnim izgledima, Fitch sa ocenom A- sa stabilnim izgledima, dok ruska AKRA ocenjuje kao A, sa stabilnim izgledima. 

Međunarodna investiciona banka je specijalizovana za srednjoročno i dugoročno finansiranje projekata, čiji je cilj podrška ekonomskom razvoju država članica, i pozitivnom društvenom, ekonomskom i ekološkom uticaju. 

Nakon potpisivanja Memoranduma, ministar Mali rekao je da je današnje potpisivanje Memoranduma još jedan pokazatelj da je Republika Srbija postala poželjna investiciona destinacija i da je u svetu prepoznata atraktivnost domaćeg tržišta, a što će rezultirati prilivom novih investicija i boljim životom građana.

- Članstvo naše zemlje u ovoj eminentnoj organizaciji predstavlja još jedan dokaz o želji naših međunarodnih partnera i prijatelja da Srbija bude deo međunarodnog finansijskog kluba, i time, ne samo da podstakne sopstveni ekonomski razvoj, već  da bude i deo svetskih finansijskih tokova i odlučivanja - rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan korak ka unapređenju i jačanju finansijskog sistema naše zemlje, u koju danas postoji poverenje u međunarodnom investicionom okruženju. 

- Setite se samo da su obveznice Republike Srbije zvanično uključene u J.P. Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju, što je potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu. J.P Morgan indeks prate svi veliki svetski investitori koji sada imaju Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja - rekao je Siniša Mali.

On se osvrnuo i na razvoj domaćeg tržišta kapitala, kao i na nedavno usvojenu Strategiju razvoja tržišta kapitala. Kako je istakao, jedan od glavnih ciljeva razvoja tržišta kapitala u Republici Srbiji je ubrzani rast BDP-a, jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda građana, kroz omogućavanje novih investicionih mogućnosti kako za domaće, tako i za strane investitore.

- Ovo je prvi put da se donosi ovakva strategija, koja će doprineti ubrzanom razvoju tržišta kapitala, većoj ponudi finansijskih instrumenata i većem broju investicija, a što će pozitivno uticati na privredni rast naše zemlje. Stvoriće se nove mogućnosti za rast preduzeća, kako malih i srednjih, tako i velikih, čime se povećava i broj radnih mesta - naveo je Siniša Mali.

U ovom kontekstu, Siniša Mali je podsetio i da renomirane svetske agencije za ocenu kreditnog rejtinga prepoznaju da je Srbija danas stabilna ekonomija, sa stabilnim javnim finansijama.

- Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings je u poslednjem izveštaju u septembru potvrdila kreditni rejting Republike Srbije BB+ i izglede za njegovo dalje povećanje procenila kao stabilne.Takođe, Standard and Poor΄s je potvrdio kreditni rejting Republike Srbije BB+ sa stabilnim izgledima za njegovo dalje povećanje, dok je Moody's u svom poslednjem izveštaju povećao kreditni rejting Srbije na Ba2 sa stabilnim izgledima za dalje povećanje - naveo je ministar finansija.

Prema rečima Siniše Malog, renomirane međunarodne rejting agencije su prepoznale napredak Srbije, koja je jedna od retkih zemalja u svetu koja je zadržala pozitivne rejting izglede uprkos šoku koji je izazvala pandemija korona virusa.

Ministar Mali je podsetio i da je Srbija emitovala svoju prvu zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od 1,00%, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu. Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05%. 

Time je, prema rečima ministra finansija, napravljen još jedan presedan i emitovana je obveznica ročnosti 15 godina, čime je Srbija uspela da obezbedi finansiranje na međunarodnom finansijskom tržištu na najduži rok do sada.

- Sve ovo su jasni pokazatelji jačine i otpornosti naših javnih finansija i naše ekonomije. Kada mnogo jače svetske privrede posustaju mi postižemo impresivne rezultate i stvaramo prostor za nove investicije, za nova radna mesta i bolji život građana Srbije - zaključio je Siniša Mali.

Predsednik Upravnog odbora Međunarodne investicione banke Nikolaj Kosov rekao je da će članstvo Srbije dati dodatni podsticaj bilateralnoj i multilateralnoj saradnji između država članica, povećavajući izglede za integracione inicijative.

- Međunarodna investiciona banka je na putu da po prvi put u više od 50 godina postojanja dočeka potpuno novu zemlju akcionara. Širenje aktivnosti banke na Zapadni Balkan je u potpunosti u skladu sa pravcem koji Međunarodna investiciona banka aktivno prati proteklih godina. U ime svih u Međunarodnoj investicionoj banci, želim da izrazim zahvalnost Vladi Republike Srbije i Ministarstvu finansija, koji su svojim zalaganjem otvorili put za nesmetan, konstruktivan i plodotvoran dijalog koji je doveo do današnjeg potpisivanja - rekao je Kosov.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a