ZAMENSKI VAUČERI SU USIJALI ODNOSE: Ministarka kaže da će agencije morati da vrate pare, u JUTA tvrde - nema

J. Subin

28. 10. 2021. u 09:11

POČETAK naredne godine definitivno će "zalediti" račune turističkih agencija u Srbiji! Kada budu morali od 15. januara da vrate putnicima novac za neiskorišćena putovanja, gotovo je izvesno da će mnoge staviti "ključ u bravu". S druge strane, varnice između resornog ministarstva i turističkih agencija ovih dana ne prestaju, pa su postali upitni procenti neiskorišćenih aranžmana, ali i to hoće li uopšte turisti dobiti novac nazad. Dok agencije tvrde da je to teško ostvarivo, u Ministarstvu turizma ističu da razloga za odlaganje nema.

ЗАМЕНСКИ ВАУЧЕРИ СУ УСИЈАЛИ ОДНОСЕ: Министарка каже да ће агенције морати да врате паре, у ЈУТА тврде - нема

Arhiva

- Najmanje 70 odsto zamenskih vaučera je realizovano, a ne 50 - rekla je ministarka turizma Tatjana Matić. - Još se ne zna kolika je vrednost nerealizovanih aranžmana. Agencije koje nisu uspele da realizuju vaučere moraće da vrate novac. Onima koje nisu likvidne u tome bi moglo da pomogne Ministarstvo, koje sprema uredbu za tu namenu.

Na taj način država će omogućiti agencijama da podignu kredite sa kamatom od 0,5 odsto i grejs periodom od dve godine. A, kako bi mogle da podignu ove kredite, agencije će morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a nije korišćen u neke druge svrhe. Biće doneta i izmena uredbe o zamenskim putovanjima, za zemlje kod kojih će biti produžen rok. Među njima su Francuska, Italija, Španija, Bugarska i Malta.

- U Grčku se moglo putovati, svako ko je želeo mogao je da iskoristi zamenske vaučere - kazala je Matićeva. - Ovog leta niste mogli da nađete let za Tursku koliko su bili puni čarteri. Produžićemo rok za zamenska putovanja u zemlje gde nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji.

Da je iskorišćeno 70 odsto zamenskih putovanja ne smatra i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić. Kako tvrdi, odrađeno je 50 odsto njih, a resorno ministarstvo nema uopšte podatke o tome, niti je tokom ovih meseci poslalo turističku inspekciju u agencije, da "pokupi" tu informaciju.

- Ministarka Matić priča da je iskorišćeno 70 odsto vaučera, a ne zna koja je vrednost nerealizovanih putovanja - govori Seničić. - Ministarstvo je tražilo od agencija broj i visinu neiskorišćenih aranžmana, ali je taj zahtev bio nejasan, pa mnogi nisu ništa ni poslali, jer nisu bili sigurni šta treba. To su sve agencije koje rade po zakonu, koje su izmirile obaveze prema inostranim partnerima. Novac je potrošen na tekuće poslovanje, jer se očekivalo da će biti posla.

Kada je reč o kreditima iz Fonda za razvoj, što su bili obećani još u aprilu prošle godine, Seničić kaže da najveći broj onih koji su aplicirali nije još dobio pozitivno rešenje. Pojedine agencije imaju dugove nekoliko stotina hiljada evra prema putnicima.

- Potrebno je naći održivo rešenje, jer agencije neće imati novac da vrate putnicima od januara, ukoliko se bude insistiralo na tome - jasan je Seničić. - Proglasiće bankrot, a onda pada sve na teret osiguravajućih kuća. Nisam siguran da će one moći da namire sve putnike.

PROPALE PARE OD "MUZENIDISA"

OKO tri miliona evra, od srpskih putnika, propalo je zajedno sa nestankom jednog od najpoznatijeg turoperatera "Muzenidis" iz Grčke. Prema rečima Seničića, agencije u Srbiji su od svojih prihoda omogućile putnicima da letuju.

- Država bi mogla da se dogovori sa vlastima u Grčkoj da nam se vrate pare od propale agencije "Muzenidis" - smatra Seničić. - Najam apartmana ne radi se preko agencija, već direktno sa vlasnicima i oni su nam rekli da ne mogu da nam vrate novac.

SUBVENCIJE I POLISE

MINISTARSTVO turizma sprema i subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu. Na osnovu licence se, zatim, dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.

Inače, mnogim agencijama 1. oktobra istekle su licence i one ne mogu da organizuju putovanja, dok ih ne obnove.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel