MINISTAR MOMIROVIĆ: Investicijama rešen problem plovnosti Dunava na sektoru "Futog"

Novosti online

01. 10. 2021. u 14:47

ZAHVALjUJUĆI značajnim investicijama Vlade Srbije biće omogućena potpuna plovnost kroz celu dužinu rečnog toka Dunava u Srbiji, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u obilasku izvedenih radova na kritičnom sektoru "Futog" plovnog puta na Dunavu.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Инвестицијама решен проблем пловности Дунава на сектору Футог

Foto: Novosti

- Srbija nema more, ali ima šeststo kilometara Dunava, posle trideset godina konačno smo na putu da omogućimo nesmetanu plovnost na celoj dužini Dunava, od ulaska u Srbiju do izlaska na rumunskoj granici. Ovi radovi finansirani su 15 odsto iz budžeta Republike Srbije i 85 iz grantova IPA fondova, a ukupna investicija je oko deset miliona evra - rekao je Momirović.

Ministar Momirović je napomenuo da su naredni koraci u uređivanju plovnosti Dunava vađenje stare nemačke flote kod Prahova i rešavanje problema kod Šaringradske ade, što će omogućiti pun kapacitet plovidbe ovom rekom.

Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 m² geotekstila na pozicijama na kojima su građene hidrotehničke građevine, kao i ugradnju 31.000 m³ najkvalitetnijeg sertifikovanog kamena prilikom izgradnje ševrona i neukorenjenog napera. Ovakav sistem obezbeđivanja plovnosti Dunava kod Futoga, izgradnjom hidrotehničkih objekata kao što su ševroni i neukorenjeni naperi, jedinstven je i po tome što je izgrađen uz primenu najviših ekoloških standarda, jer ne ugrožava i čuva biljni i životinjski svet Dunava.

Ovaj projekat je samo delo ukupnog ulaganja Republike Srbije u vodni saobraćaj, čija je vrednost skoro pola milijarde evra. S ovim ulaganjima u razvoj luka, plovnih puteva, prevodnica, naprednih IT sistema u plovidbi, Republika Srbija se danas poredi sa Holandijom, Belgijom ili Nemačkom, zemljama koje imaju najveća ulaganja u vodni saobraćaj i u kojima je procenat učešća vodnog transporta u ukupnom transportu preko 25%.

BONUS VIDEO:

Mirsad Đerlek u Vranju

 

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza