ŠTETA OD KRAĐE ZNAKOVA MILION EVRA: "Putevi Srbije" već godinama imaju problem sa uništavanjem saobraćajne signalizacije

B. Caranović

19. 08. 2021. u 12:00

KRAĐA putokaza, čeličnih i žičanih zaštitnih ograda, pletiva, stubova, vrata znakova, lomljenje i ispisivanje grafita po njima ili zidovima za zaštitu od buke, samo su deo štete koju gotovo dnevno sabira Javno preduzeće "Putevi Srbije".

ШТЕТА ОД КРАЂЕ ЗНАКОВА МИЛИОН ЕВРА: Путеви Србије већ годинама имају проблем са уништавањем саобраћајне сигнализације

Foto D. Dozet

Zbog krađe i uništavanja saobraćajne signalizacije i putne opreme, svake godine imaju oko milion evra štete.

Iz ovog preduzeća kažu, godišnje im nestane više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli. Kako cena presvlačenja kilometra puta u proseku košta oko 10 miliona dinara, upozoravaju da bi godišnje moglo da se rehabilituje 12 kilometara puta za iznos utrošenih sredstava za ukradenu i oštećenu saobraćajnu signalizaciju.

- Obim štete se uvećava kada se uzme u obzir da se podaci odnose na državne puteve, koji su u nadležnosti JP "Putevi Srbije", a nisu uzeti u obzir lokalni drumovi, ulice u gradovima i naseljima, koji su u nadležnosti gradova i opština - kažu u ovom preduzeću.

Na državnom putu lane je na deonici od petlje Kovilovo do raskrsnice za Padinsku Skelu oštećena vertikalna saobraćajna signalizacija u vrednosti od skoro pet miliona dinara - kažu naši sagovornici. - Oštećena su ukupno 63 saobraćajna znaka, trouglastih 12, kružnih 35, kvadratnih šest i pravougaonih 10 kao i 22 table za vođenje i upućivanje saobraćaja.

- Glavni razlog krađe saobraćajnih znakova je skup i lako upotrebljiv materijal od koga su napravljeni - objašnjavaju "Putevi Srbija". - Aluminijumski lim kao podloga za saobraćajni znak, kao i čelična cev prosečne dužine 2,2 metra koja ima veliku upotrebnu vrednost za pravljenje ograda i drugih konstrukcija, imaju značajnu vrednost na tržištu sekundarnih sirovina. Osim toga, kradu i kompletne čelične zaštitne odbojne ograde ili čelične plašteve, kutijaste profile, leđne trake, žičane ograde pored auto-puteva ili pletiva, stubove i vrata sa njih.

Na spisku su i poklopci i slivne rešetke šahtova za odvodnjavanje državnih puteva. Dešava se i da vandali probiju i unište zaštitnu ogradu pored auto-puteva da bi napravili divlji priključak na njega, kako bi lomili znakove, pišu grafite na saobraćajnim znacima i tablama, prelepljuju ih reklamama. Na meti lopova je i ogroman broj PVC stubova - smerokaza čijim se drobljenjem obezbeđuje sirovina za proizvodnju plastičnih materijala.

- Ukraden ili oštećen saobraćajni znak mora biti ponovo postavljen ili zamenjen od strane izvođača radova i to na teret JP "Putevi Srbije".

KRIVCI BEZ KAZNE

-ZA poslednju deceniju, MUP Srbije razrešio je mali broj prijava protiv nepoznatih osoba i naših podnetih odštetnih zahteva - kažu u JP "Putevi Srbije". - Napominjemo da se nijedan element saobraćajne signalizacije i opreme ne može naći u posedu trgovaca otpadnim materijalom, ukoliko nije prethodno rashodovan, kao ni investitora i izvođača radova na održavanju državnih puteva.

APEL I KAMPANjA

- KRAĐA, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju, pa bi kazne za takva krivična dela trebalo da budu oštrije - upozoravaju iz "Puteva Srbije". - Apelujemo da se uključe sve nadležne institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju