VELIKI USPEH UPRKOS PANDEMIJI: Privreda regionalnih okruga beleži suficit, a iz Šumadije se izvozilo u čak 96 zemalja

J. Su. - S. B.

01. 01. 2021. u 15:41

PRIVREDNICI Šumadije, Pomoravlja, Niškog, Pirotskog i Topličkog okruga istakli su se 2020. godine po ostvarenim poslovnim rezultatima "u inat" globalnoj ekonomskoj krizi nastaloj zbog pandemije virusa korona. Očekuju da će i u 2021. imati "višak" novca u svojim kasama.

ВЕЛИКИ УСПЕХ УПРКОС ПАНДЕМИЈИ: Привреда регионалних округа бележи суфицит, а из Шумадије се извозило у чак 96 земаља

Pogon u Kragujevcu

Podatak da je ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga iznosila gotovo 1,6 milijardi evra, u prvih deset meseci ove godine, kao i da u izvozu dominiraju gotovi proizvodi, skrenuo je pažnju javnosti na rezultate, koje ostvaruju kompanije i privrednici u okviru svojih lokalnih sredina, kao i na rad regionalnih privrednih komora Privredne komore Srbije.

Šumadijski okrug beleži najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji, više od 315 miliona evra. U Šumadiji se proizvodi gotovo sve, od automobila, provodnika i kablova, raznih električnih delova, do najsavremenijih "simens" tramvaja koji će činiti okosnicu javnog saobraćaja u gradovima Nemačke.

Iz Šumadije se tokom godine izvozilo u čak 96 zemalja sveta, a najviše na tržišta Italije (25,5 odsto ukupnog izvoza), Poljske, Slovačke, Češke, Nemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Zapažen rast izvoza ostvaren je i ka tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje. Ovaj uspeh je utoliko veći jer je ostvaren u godini u kojoj vlada nezapamćena globalna recesija izazvana pandemijom virusa korona.

Direktor PKS-RPK Kragujevac Predrag Lučić kaže da je, uprkos aktuelnoj globalnoj krizi, region Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i dalje prepoznatljiv po značajnom prilivu stranih direktnih investicija.

- Dolazak velikog broja stranih investitora i početak poslovnih aktivnosti kompanija, poput "Fijat Krajsler automobila", "Simensa", bio je potvrda visoke investicione atraktivnosti regiona - istakao je Lučić. - Jedna od najboljih poruka o zadovoljstvu poslovnim okruženjem je odluka jednog broja kompanija, stranih investitora, da dalje reinvestiraju. Značajne podsticajne mere Vlade, kao i aktivan pristup lokalnih samouprava i institucija poput Privredne komore Srbije - RPK Kragujevac, pruža sigurnost investitorima i u postinvesticionom periodu.

Posebno je značajna činjenica, kaže, da u strukturi izvoza tog regiona dominantno učešće imaju gotovi proizvodi koji se izvoze u EU. Očekuje dalje povećanje spoljnotrgovinskog suficita i u 2021. godini.

Dvocifreni rast Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga

Spoljnotrgovinski bilans ovog regiona čak prevazilazi onaj ostvaren u Šumadiji za 160 miliona evra. Ukupan saldo ovog okruga iznosio je za prvih deset meseci ove godine 476,5 miliona evra. Taj rezultat predstavlja skok od 16,2 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Ekonomski parametri u sektoru proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene na teritoriji PKS-RPK Niš su veoma povoljni, imajući u vidu aktuelnu situaciju i pandemiju. To je rezultat višegodišnjih aktivnosti države na unapređenju poslovnog ambijenta u regionu jugoistočne Srbije i aktuelnog trenda u svetu koji favorizuje proizvodnju bližu potrošaču - partneru, za razliku od ranijeg koncepta u kome je proizvodnja bila daleko od tržišta.

- To nas, zbog uslova i geostrateškog položaja, stavlja u poziciju da trenutno veliki broj proizvodnih kompanija u našem regionu ima uvećane vrednosti ugovora o isporuci uprkos opštoj krizi u svetu - objašnjava Aleksandar Milićević, direktor PKS-RPK Niš. - Ima primera u kojima korporacije koje imaju proizvodni pogon na drugim kontinentima sada favorizuju fabrike u Evropi, odnosno u našem regionu.

Direktor Milićević smatra da postignuto daje za pravo da se bude optimističan po pitanju daljeg rasta investicija, proizvodnje i spoljnotrgovinskog suficita regiona koji pokriva PKS-RPK Niš. Prioritet u ovom trenutku je da se uz pomoć raspoloživih resursa, poput Univerziteta i Naučno-tehnološkog parka Niš, podigne tehnološki nivo postojećih i budućih investicija, i podstaknu kompanije da otvaraju svoje istraživačko-razvojne centre.

Zlatiborski okrug zabeležio je tokom prvog udara pandemije rast izvoza smrznutog voća, a takav trend se očekuje i do kraja godine. Slično je i sa proizvodima specijalizovane industrije.

- S druge strane, izvoz proizvoda obojene metalurgije zabeležio je pad, nešto manji kad su u pitanju proizvodi od bakra i nešto veći kod proizvoda od aluminijuma - kaže Ana Lapčević, direktorka PKS-RPK Užice. - Uprkos pandemiji, ostvaren je, takođe, pozitivan spoljnotrgovinski bilans od 173 miliona evra.

I AMERIKANCI VOLE ZLATIBORSKO VOĆE

ZA privredu Zlatiborskog okruga je tradicionalno najveće izvozno tržište Nemačka gde iz ovog dela Srbije odlazi čitav niz robe i usluga. U SAD se najviše izvoze proizvodi namenske industrije i smrznuto voće, dok u uvozu dominiraju sirovine za fabrike obojene metalurgije i za proizvodnju proizvoda od plastike. Nemačka je i tu najveći partner privrede regiona, kada je u pitanju uvoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!