MEĐUNARODNI DAN PREDUZETNICA Macura: Ekonomska sigurnost važna je za jačanje porodice kao stuba jednog društva

Novosti onlajn

19. 11. 2023. u 12:58

DANAS je Međunarodni dan preduzetnica i zato je važno da se podsetimo da je leto koje smo nedavno ispratili obeležilo usvajanje dve važne izmene zakona.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРЕДУЗЕТНИЦА Мацура: Економска сигурност важна је за јачање породице као стуба једног друштва

Foto: Printscreen

Prva omogućava ženama koje samostalno vode biznise da nakon 3 meseca od porođaja prenesu odsustvo sa posla na svoje partnere. Ovo je bio jedan od najčešćih zahteva žena, posebno onih koje se bave pružanjem usluga (frizerke, programerke, knjigovođe), a koje ne mogu tek tako da se odreknu klijenata ili ih usmere na druge adrese. Takođe, od avgusta ove godine preduzetnice i žene na privremenim i povremenim poslovima imaju pravo, ukoliko rode troje i više deca, da primaju pripadajuće naknade u trajanju od 2 godine. 

Značajno povećanje roditeljskih dodataka ove mere upotpunjuje, a jednako se odnose na sve žene u Srbiji i njihove porodice. Danas porodica koja dočekuje svoje prvo dete od države može da računa na podršku od 3120 evra, za porodicu koja očekuju drugo dete država izdvaja 3810 evra, za treće dete 17.710 evra, dok za četvrto dete roditeljski dodatak iznosi gotovo 25.000 evra ukupno. 

Ekonomska sigurnost svakako doprinosi jačanju porodice kao stuba jednog društva, što su pokazali i poslednji rezultati primene mera populacione politike. U narednom periodu nastavićemo da rešavamo izavove koje imaju preduzetnice - pre svega pravo da dobijaju 100% naknade tokom trudničkog odsustva, ali i izazove koje su vezani za održavanje njihovog poslovanja aktivnim kada se odluče da postanu majke.

BONUS VIDEO: KOMUNIKOLOG MIKETIĆ U EPIZODI: Kako u minut i po reći mnogo toga, a u stvari ne reći ništa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost