SIGURNA BUDUĆNOST ZA KOMPANIJE: Iskustva dualnog obrazovanja u Austriji

Barbara Vilfinger stručnjak za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Austrije

25. 11. 2021. u 14:16

NEDOSTATAK kvalifikovanih radnika i visoka nezaposlenost problemi su koji opterećuju i najrazvijenije privrede i predstavljaće sigurno najveće izazove u narednih nekoliko godina.

СИГУРНА БУДУЋНОСТ ЗА КОМПАНИЈЕ: Искуства дуалног образовања у Аустрији

Foto Shutterstock

Najbolji odgovor na to, ali i osiguranje budućnosti kako za kvalifikovane kadrove tako i za kompanije jeste upravo dualno obrazovanje orijentisano na praksu i zasnovano na  potrebama tržišta rada. U Austriji, dualno obrazovanje nudi mnoge karijerne mogućnosti - čak je 24 odsto menadžera i oko 32 procenta samostalnih preduzuetnika završilo ovaj vid edukacije!

U austrijskim kompanijama put od dualnog obrazovanja do korporativnog upravljanja je veoma realan i često se javlja u praksi. Menadžeri koji su završili dualno obrazovanje veoma su upoznati sa suštinom poslovanja i mogu bolje da razumeju procese i samim tim da ih unaprede. Srpski model dualnog obrazovanja uspešno se sprovodi i ubrzano razvija i ako nastavi ovim tempom, velike su šanse da se ostvare svi benefiti kao u Austriji.  

Funkcionalni sistem dualnog obrazovanja, ponekad, može biti bitan faktor za podsticanje ulaganja stranih kompanija. Pored dostupnosti stručnog kadra, takođe je presudan i stepen stručnog znanja - povratne informacije austrijskih kompanija u Srbiji to potvrđuju.

U godišnjim anketama austrijskih podružnica u Srbiji, tema kvalifikovanih kadrova, u smislu njihove dostupnosti i stručnog znanja, postaje sve važnija. Tajna uspeha dualnog obrazovanja leži, između ostalog, u dobroj interakciji obrazovanja i privrede.

Privredna komora Austrije uključena je u obuku kao važan igrač koji je zakonski odgovoran za celokupnu administraciju obuke učenika uključujući i stručni završni ispit, nudi kompanijama usluge koje podržavaju njihovu obuku i zastupa njihove interese. Privredna komora Srbije je takođe uspešno preuzela mnoge aktivnosti u ovom smislu.

Zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, poslednjih godina smo intenzivno radili na primeni Zakona o dualnom obrazovanju u Srbiji. Visoko učešće učenika, preduzeća i škola pokazuje prve uspehe.

Iskustva kompanija, škola i posebno učenika u prvih nekoliko godina, takođe, pokazuju buduća polja na kojima će se delovati, a to su da školarcima treba dati mogućnost proširenog programa karijerne orijentacije i probne dane u kompanijama kako bi se bolje upoznali sa svojim kapacitetima, talentima i interesovanjima pre izbora karijere.

Poboljšanja u procesu lakšeg poklapanja želja učenika i kompanija su takođe važna.

Potrebna su dobra rešenja kako bi se čak i malim kompanijama omogućilo aktivno učešće u dualnom obrazovanju. Učenje kroz rad - recept za uspeh dualnog obrazovanja, treba dalje razvijati i proširivati - dužim trajanjem obuke u preduzeću i fleksibilnošću. Naravno, školama, kao centralnim partnerima, takođe je potrebna snažna podrška u ovom procesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)