MALINA PUTUJE U JUŽNU KOREJU: Od pokretanja biznisa pre pet godina stigli do 1.000 tona

V.N.

02. 10. 2021. u 10:32

SMRZNUTA malina iz zapadne Srbije izvezena je tokom ove godine u 35 zemalja širom sveta.

МАЛИНА ПУТУЈЕ У ЈУЖНУ КОРЕЈУ: Од покретања бизниса пре пет година стигли до 1.000 тона

Foto Arhiva

Potrošači su se sladili našom malinom u Nemačkoj, Francuskoj Belgiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji.

Da nije dovoljno samo zasaditi i čekati da rodi malina, već da domaći brend po kojem smo poznati u svetu, treba negovati i podržati, znaju proizvođači iz Užica, Bajine Bašte, Požege, Ivanjice, svakako Arilja, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića i Čajetine.

- Malinu izvozimo pretežno na belgijsko tržište, radimo i sa Francuskom, Nemačkom.

Dobili smo zahteve za Južnu Koreju gde ćemo u narednim godinama da plasiramo što veću količinu i proširimo proizvodnju maline - kaže Marko Pećinar, komercijalni direktor.

Pre pet godina, počeli su sa kapacitetom od 100 tona. Koristili su subvencije države, sredstva fondova, i širili biznis. Sada proizvode oko 1.000 tona maline.

Foto Arhiva

 

Porodično preduzeće „Bogutovo“, osnovano 1996. izraslo je u poznatog poslodavca ariljskog kraja, ne samo u sferi agrara i proizvodnje maline, već proizvodeći odeću i kvalitetno rublje. Kompanija danas posluje u devet zemalja.

- "Bogutovo" spada u red kompanija koje sagledavaju širu sliku uslova poslovanja u svojoj sredini i uključuje se u razne aktivnosti koje doprinose poboljšanju privrednog ambijenta.

U prevazilaženju izazova nedostatka radne snage, sarađuju sa PKS u procesu dualnog obrazovanja, kao i na realizaciji projekta Moja prva plata. Ova kompanije je dobitnik nagrade PKS za poslovni uspeh u 2019. godini - ukazuje Ana Lapčević, direktorka RPK Užice.

Uz pomoć PKS, kroz program "Moja prva plata“, tražili su 30 novih kadrova, a nakon devetomesečne obuke, od njih devet, osam je primljeno u stalni radni odnos, dok je jedan mladi kolega odlučio da nastavi studije.

Kompanija „Bogutovo“

Kompanija „Bogutovo“ imala je dva uspešna nastupa na sajmu u Londonu, gde je na preporuku PKS nastupila.

- Oni su (PKS) neko ko vodi i kaže ‘hajmo naše privrednike da izvedemo u Evropu, da radimo – mi to možemo“, ističe Pećinar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)