DIGITALIZACIJA JAVNOBELEŽNIČKIH ISPRAVA: Proširena saradnja srpskih i francuskih notara

V.C.S.

23. 03. 2021. u 18:18

KOMORE javnih beležnika Francuske i Srbije održale su danas onlajn sastanak na kome su razgovarali o nastavku rada na primeni Memoranduma o saradnji, što će srpskim notarima omogućiti da koriste informatičke alate za širu primenu elektronskih javnobeležničkih isprava.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЈАВНОБЕЛЕЖНИЧКИХ ИСПРАВА: Проширена сарадња српских и француских нотара

Foto: V. Danilov

Prema rečima predsednika JKS Srbislava Cvejića, danas je dogovorena dinamika kojom će biti ubrzan rad, kako bi Srbija što pre dostigla neophodan nivo digitalizacije notarskog sistema.

- Kolege iz Francuske rado će nam pružiti podršku.Ministarstvo pravde je formiralo Radnu grupu i mi smo spremni da preuzmemo sve potrebne korake da uskoro uvedemo značajno proširenje primene elektronskih isprava - rekao je Cvejić. -Koliko je francuski javnobeležnički sistem digitalizovan može da posvedoči i podatak da su za vreme prošlogodišnjeg dvomesečnog zatvaranja zbog pandemije, beležnici izdali 37.000 digitalnih isprava. Dakle, uprkos zatvaranju, pravni promet nije stao i građani su mogli da ostvaruju svoja prava.

Na sastanku je konstatovano da u Srbiji postoji temelj za digitalizaciju beležništva, da je uspostavljena elektronska komunikacija sa registrima, ali da su potrebna dalja unapređenja sistema, kao i manje promene propisa, koje će uskoro biti usvojene. Francuski notarijat pomogao je Srbiji i u uspostavljanju javnobeležničkog sistema, počev od 2003.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a