PREMINUO NAJSTARIJI LESKOVČANIN: Aleksandar Stojanović (102) je očigledno imao pravi recept za dug život

Игор Митић
Igor Mitić

22. 03. 2021. u 14:57

ALEKSANDAR STOJANOVIĆ, najstariji Leskovčanin, preminuo je nedavno u 102. godini života, a njegovi sugrađani će ga zauvek pamtiti po plemenitosti i humanosti koju je pokazivao kada je bilo najpotrebnije.

ПРЕМИНУО НАЈСТАРИЈИ ЛЕСКОВЧАНИН: Александар Стојановић (102) је очигледно имао прави рецепт за дуг живот

Foto: I. Mitić

Stojanović je, kada su Srbiju zahvatile velike poplave, posetio sedište rodnog grada i poplavljenim područjima donirao 100.000 dinara, a dvostruko veći iznos poklonio je Leskovcu u jeku borbe protiv zarazne bolesti Kovid 19.

Leskovac mu je, za života, ukazao čast tako što mu je dodelio Oktobarsku nagradu - najviše priznanje lokalne samouprave na koje je Stojanović bio veoma ponosan. Bio je učesnik i velikog broja humanitarnih akcija u kojima je pomagao deci i materijalno ugroženim porodicama.

Na svoj stoti rođendan Stojanović je sa širom javnošću podelio recept za dug život. To su, kako je naglasio, umerenost u svemu i pozitivno razmišljanje. Jubilarni datum svog rođenja nije obeležio sam. Planirao je deda Aca „gala proslavu“, ali nije imao sa kim da slavi. Prijatelji su mu pomrli, a veze sa porodicom prekinule. Onda je usledio preokret. Posetili su ga predstavnici lokalne samouprave koji su ga obradovali poklonima, ali i pažnjom koja je ovoj starini bila najvažnija.

Od Aleksandra Stojanovića oprostio se i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je poručio da će ga zauvek pamtiti „kao pravi primer dobročinstva, smirenosti i skromnosti i kao čoveka koji je doživeo duboku starost ne gubeći volju za životom i pozitivnom energijom“.

POZNATI ZANATLIJA

Deda Aca je poznati leskovački zanatlija koji se do penzije, punih 38 godina, bavio izradom narodnih nošnji u svojoj radnji u centru grada. Posao je započeo 1936. godine, uz pomoć novca osvojenog na lutriji. Od svog rada napravio je kuću, kupio auto, potom i stan. Mnogo je radio i često ručao u vreme večere. Nije mu bilo žao jer ga je, kako je govorio, rad održao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije