SRBI SU STAROSEDEOCI NA BALKANU: Dokazi novih genetičkih istraživanja o našem poreku

Zoran Nikolić

23. 01. 2021. u 21:00

NAUČNICI se već decenijama nalaze u nedoumici oko našeg porekla na ovom podneblju. Oni koji tvrde da smo na Balkan doseljeni tokom Velike seobe naroda u sedmom veku, sve više gube uporište koje su i ovako postavili germanski istoričari.

СРБИ СУ СТАРОСЕДЕОЦИ НА БАЛКАНУ: Докази нових генетичких истраживања о нашем пореку

Foto Promo

Odavno nije tajna da su u pisanje istorije mnogi umešali prste, a pobednicima to predstavlja posebnu strast. Zato nova, genetička istraživanja prete da unište stare postulate, na koje smo već navikli kao na neprikosnovene istine.

Samo jedna među njima jeste da su Srbi, ali i drugi narodi iz našeg okruženja, starosedeoci Balkanskog poluostrva. Nemalu buru u javnosti podigao je istraživač Jovan Marjanović, autor studije "Genetika Stare i Nove Evrope".

- Narodi Jugoistočne Evrope su ipak starosedeoci na Balkanu - izričit je Marjanović.

- Preliminarni rezultati srpskih genetičara govore da je u vreme bronzanog doba, dakle 2.000 godina pre nove ere, naš narod postojao na ovom prostoru i da nisu svi izumrli, kako su tvrdili neki teoretičari.

MARJANOVIĆ posebno podvlači rad grupe naučnika iz Srbije, Nemačke, Švajcarske i SAD, iz maja ove godine, koji su istraživali nekropole u Mokrinu, na severu Srbije. Tamo su pronađeni ostaci našeg pretka, sa "našom" - "I2alb" haplogrupom iz ranog bronzanog doba, koje je trajalo od 2100. do 1800. godine pre nove ere. Da bismo pojasnili ovu priču, haplogrupe obuhvataju velike grupe ljudi koji imaju zajedničko genetsko poreklo. Dabome, ovakva istraživanja podrazumevaju ogromnu matematičku i statističku podlogu.

Naš sagovornik je postao veliki poštovalac istorijske nauke i zbog dela njegovog ujaka dr Miloša Blagojevića, velikog stručnjaka za srednjovekovnu istoriju Srbije. Blagojević je bio rezigniran što su se komunistički istoričari često postavljali kao da su pre Drugog svetskog rata Srbi živeli u pećinama. Doslovce tako je i izgledao naš odnos prema istoriji, jer se Marjanović pita: "Kako to da su projuhali Huni, Avari, Vandali i Goti, i najednom se pojavili Sloveni iz neke močvare i na brzinu naselili pola evropskog kontinenta?"

Foto Promo

- Koliko je tehnički izvodljivo da se čitav srpski narod odjednom preseli iz severa Ukrajine na Balkan i da ne postoje drugi zapisi o celom događaju? Zbog čega Južni Sloveni imaju crnu kosu i drugačiju fizionomiju od Istočnih i Zapadnih Slovena? - kaže istraživač Marjanović.

GERMANSKE IDEJE POSLE 1878.

AUTOR podseća na postojanje Srpske autohtone škole iz 19. veka čiji važan predstavnik je bio Miloš Milojević. Njegova knjiga bila je izbačena iz upotrebe posle Berlinskog kongresa 1878. kada je Srbiji iz političkih razloga bila nametnuta Nordijska (bečko-berlinska) škola o doseljavanju Južnih Slovena na Balkan i autohtonosti Albanaca kao potomaka starih Ilira.

- Strancima može da izgleda nelogično zašto su slovenski narodi prihvatili takve ideje i ubacili ih u svoje udžbenike - kaže Marjanović. - Srbi i drugi slovenski narodi verovatno veruju da su svi stranci pošteniji i verovatno pametniji. Zbog toga su olako bile prihvaćene ideje germanskih istoričara koji Slovene smatraju - neistorijskim narodom.

KAKO nam je predočio, predstavnici "I" haplogrupe nisu bili istrebljeni, kako su tvrdili neki prethodni istraživači. Starosedeoci Iliri, Tračani i Dačani bili su jedan narod koji je morao da ima ovu, većinsku haplogrupu, a ne one koje su sličnije Grcima ili Feničanima.

- To dokazuje da je genetika koju imamo najviše na Balkanu, u Dinarskom masivu ("I2 haplogrupa") izvor indoevropske civilizacije - objašnjava Marjanović. - Ova teza je u potpunoj suprotnosti sa dosadašnjim istraživanjima istoričara.

Naš sagovornik tvrdi da su najnovija istraživanja znatno doprinela analizi zajedničkog srpsko-rumunskog porekla.

- Srpska istorija se ne može razumeti bez istorije Rumuna pošto imamo 85 odsto slične haplogrupe. Postavlja se pitanje da li su Rumuni poreklom Sloveni ili Dačani, ili je to jedno te isto. Genetika stanovništva Balkanskog poluostrva veoma je slična, a da je postojalo masovno doseljavanje Bugara, Srba i Mađara, tako nešto ne bi bilo moguće.

NOVI UDžBENICI

NAŠ sagovornik slikovito kaže kako je došlo vreme da se pišu novi udžbenici, ne samo istorije, nego i praistorije Evrope.

ISTRAŽIVAČ Marjanović ističe, da istina ne može da bude crno-bela, ali je "dvostruko bliža autohtonim, nego predstavnicima doseljeničke teorije". Svi narodi na Balkanu imaju bar 20 odsto gena koji su doseljenički, koji su došli na ovo područje sa strane.

- Mi imamo oko 20 odsto haplogrupe "R1 a", koju su najverovatnije doneli Lužički Srbi - zaključuje Marjanović.

- Oni su prvi sebe zvali Srbima. Bugari su izvorno turski narod, koji je vremenom došao da ima svega 20 odsto gena koji su izvorno turski, a ostalo sačinjava domorodačko stanovništvo. Bugarska, Albanija i Grčka su velike genetske mešavine naroda.

Južni Hrvati imaju genetiku sličnu našoj, dok su u severnim oblastima Hrvatske u velikoj meri zastupljeni oni sa genom "R1 a" koji govori o njihovom doseljeničkom poreklu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)