ČEŠKU KOSI KOVID, BEČ "GORI" OD VIRUSA: Epidemija se kao požar širi Evropom, nadležni uvode mere i upozore građane da ih poštuju

V.N.

18. 10. 2020. u 07:15

EVROPA "gori" od korone - suština je izveštaja koji stižu iz većine država Starog kontinenta.

ЧЕШКУ КОСИ КОВИД, БЕЧ ГОРИ ОД ВИРУСА: Еpидемија се као пожар шири Европом, надлежни уводе мере и упозоре грађане да их поштују

Foto AP

Situacija se pogoršava iz dana u dan, pa tako Češka neprekidno obara pandemijske rekorde: i u petak je testiranjem otkriveno 11.105 novozaraženih, dok je 11 ljudi preminulo.

Dramatično upozorenje svojim građanima uputila je juče i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je apelovala da se učini sve kako bi se sprečilo da se virus nekontrolisano širi:

POLjSKA, Foto AP

- Nalazimo se u veoma ozbiljnoj fazi pandemije koja se širi brže nego na početku, pre pola godine. Nalazimo se pred teškim mesecima. Kako će izgledati zima, kakav će biti naš Božić, to se odlučuje narednih dana i nedelja. To odlučujemo mi svi našim delovanjem.

CRNI REKORDI U REGIONU

ZEMLjE regiona nastavljaju da beleže crne rekorde, a posebno se to odnosi na Sloveniju i Hrvatsku. Gotovo 900 slučajeva virusa korona je zabeleženo u petak u Sloveniji, što je dosadašnji rekord u toj zemlji. Na 5.605 testova, pozitivno je bilo 897 ljudi, saopštio je juče portparol Vlade Jelko Kacin na "Tviteru". U odnosu na četvrtak, ovo je skok od oko 16 odsto, dodala je agencija STA. Hrvati, pak, beleže veliki dnevni porast broja umrlih - njih deset je preminulo od posledica zaraze virusom u poslednja 24 sata. Potvrđeno je i 1.096 novih slučajeva zaraze, a trenutno su aktivna 4.844 slučaja infekcije, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. Zagreb je zabeležio rekordnih 387 novozaraženih osoba.

U Austriji je zabeležen novi rekord broja novozaraženih, koji je duplo veći nego što je bio na vrhuncu prvog talasa, te je u poslednja 24 sata registrovano 1.747 novih slučajeva zaraze. Od tog broja čak 599 zabeleženo je u Beču, a zatim sledi Donja Austrija sa 266.

Foto AP

Italijanska vlada već sutra će uvesti nove restrikcije kako bi se ograničilo širenje opakog virusa, pišu italijanski mediji. Pred činjenicom da se broj novozaraženih eksponencijano širi, u poslednja 24 sata premašio 10.000 dnevno, vlada razmatra dalje pooštravanje zaštitnih mera, ni sedam dana nakon poslednje promene. Očekuje se da će vlada razmotriti odluku da se rad od kuće primeni gde god je to moguće, promenu radnog vremena kako bi se u velikim gradovima rasteretio gradski prevoz, zatvaranje barova i restorana ranije i zabranu točenja alkohola napolju.

POZITIVAN I MINISTAR ŠALENBERG

MINISTAR inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg testiran je pozitivno na korona virus koji je, kako se pretpostavlja, dobio tokom učešća na samitu šefova diplomatija zemalja članica EU prošlog ponedeljka u Luksemburgu. On za sada nije imao nikakve simptome i nalazi se u kućnoj izolaciji.

Iz predostrožnosti će biti testirani svi članovi vlade.

I u Poljskoj su za poslednja 24 časa potvrđena 9.622 slučaja novozaraženih koronom, što je dnevni rekord od početka pandemije, a preminula su 84 pacijenta, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Broj preminulih od ovog virusa u poslednja 24 časa u Rusiji je 279, dok je novozaraženih 14.922, naspram 15.150 koliko ih je bilo u petak, saopštila je juče ruska zdravstvena služba za borbu protiv kovida 19.

ŠPANIJA, Foto AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)